Да би „освојио“ Месец, Трамп ће морати да чека бар 50 година

© Фото : RGANTD Фотографија скривене стране Месеца снимила је совјетска станица Луна-3
Фотографија скривене стране Месеца снимила је совјетска станица Луна-3 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Трампов указ о коришћењу ресурса са Месеца представља наставак реализације обећања да ће САД „загосподарити космосом“. Према мишљењу руских експерата, Трамп ће на „освајање“ Месеца морати да чека још 50 година.

Како наводе, САД не поседују сада техничке могућности, па је овај указ сигнал приватним компанијама да почну са развојем космичке технологије јер је држава спремна да уложи огромна средства у њихов развој.

Иван Моидејев са Института за космичку политику истиче да су се Американци одувек бавили овим питањем, али да су све активности у космосу регулисане Споразумом о космосу из 1967. године, који забрањује присвајање територија космоса од стране држава, али не и њихово комерцијално коришћење.

Комерцијално „освајање“ Месеца почело пре 50 година

„Коришћење Месеца у комерцијалне сврхе је могуће тек за 50 година. Ако амерички буџет подржи приватне компаније, оне ће се трудити да развију технологију која ће бити погодна за ове сврхе. Ово није једноставан потез и САД настоје да успоставе доминацију постепеним деловањем. Када се 1967. године појавила могућност за комерцијалну употребу постојећих веза са космосом, они су одмах почели да издвајају новац својих пореских обавезника за ову намену“, рекао је експерт.

Према речима експерата, за истраживање Месеца неопходна је сума од око 150 милијарди долара. С друге стране, НАСА има годишњи буџет од око 30 милијарди долара и то не само за Месец, већ за целокупан свемирски програм, тако да ће ово истраживање бити могуће тек после 2050. године. На тренутном стадијуму ниједна земља не поседује ни техничке ни новчане капацитете да би се разговор повео у озбиљном правцу.

„Трамп је већ прошле године поставио циљ пред Северноатлантском алијансом да до 2024. године пошаљу човека на Месец. Он свакако рачуна да ће до тада бити реизабран, што ће бити и његова последња година на место председника. А кулминација ће бити у томе да је он успео да пошаље човека на месец први пут после више од пола века“, рекао је експерт.

Прошле године у новембру НАТО је, под притиском Вашингтона, донео одлуку да прошири своје деловање на космос, а Трампов указ представља само линију продужетка деловања. Ипак, руски експерти сматрају да не треба да постоји бојазан од америчке или натовске војне претње јер је потпуно бескорисно формирање војних база на Месецу. Како они објашњавају, свакој ракети која полети са Месеца, потребно је три дана да стигне до Земље, док је балистичким ракетама на Земљи потребно око 45 минута да прелете до било које тачке. 

Једини закон који важи за Америку су жеље Америке

Део експерата сматра да је реч о пропаганди како би се показало да Американци имају монопол на све што пожеле, па и на Месец. Ни Антарктик није поделио свет, већ је постигнут договор о његовом заједничком истраживању и развоју, па ће вероватно сличан споразум бити постигнут и када је реч о Месецу.

„Русија и Кина ће вероватно имати архаичан приступ и покушаће да критикују овакве потезе. Али очигледно је да ће се будућа перспектива развијати на прагматичнијем основу. Пре или касније сви ће се залагати за комерцијално или војно освајање Космоса“, рекао је Дудаков. 

Принципијална позиција Доналда Трампа је да је једини закон за Америку - жеља саме Америке. Трамп је на овај начин показао како заправо јача добре односе са активном америчком буржоазијом. А према мишљењу многих експерата, овде је више реч о унутрашњем политичком питању, него међународном и космичком.

Руски научни план „Луна-Глоб“

Када је реч о Русији, она може да се супростави Американцима кроз научни програм „Луна-Глоб“. Овај програм је за разлику од „комерцијалног америчког“ чисто научни и подразумева формирање аутоматске станице на Месецу, што је према руским званичницима било предвиђено за 2021. годину. 

Малек Дудаков сматра да је овде једноставно реч о Трамповим стратешким плановима и концепцији да „врати човека у космос“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала