Како је настао мит да 5Г мрежа шири вирус корона по свету

© AP Photo / Mark Schiefelbein5Г мрежа
5Г мрежа - Sputnik Србија
Пратите нас
Негодовање о томе да 5Г мрежа шири вирус корона по свету отелотворило се и преселило са друштвених мрежа у реалност тако што је група људи у Великој Британији оштетила или спалила више од 20 предајника. Шта је мит, а шта истина у односу између короне и 5Г мреже?

Оне који су спалили предајнике једни називају спасиоцима, а други вандалима.

Слободан Бубњевић, научни новинар и шеф комуникација на Институту за физику у Београду објашњава за Спутњик  да се електромагнетни спектар може поделити према томе да ли утиче или не утиче на живи свет, односно, на јонизујуће и нејонизујуће зрачење.

© Depositphotos.com / Nirutdps5Г мрежа користи нејонизујуће зрачење које не утиче на живи свет
Како је настао мит да 5Г мрежа шири вирус корона по свету - Sputnik Србија
5Г мрежа користи нејонизујуће зрачење које не утиче на живи свет

Разбијање мита о 5Г мрежи и корона вирусу

Коришћење јонизујућег зрачења може бити штетно по организам и у Србији је регулисано посебним законима, али се не употребљава за пренос мобилних података. За то се користи нејонизујуће зрачење, које употребљава 5Г и све претходне генерације те мреже.

„У пракси, то значи да преносите податке електромагнетним таласима који немају никакав ефекат на материју, односно, супстанцију, а самим тим ни на живи организам. Пошто су таквих карактеристика, не можемо да говоримо да ти електромагнетни таласи могу да изазову неки ефекат у организму, камоли да изазове некакво обољење, без обзира да ли је реч о 3Г, 4Г или 5Г мрежи“, изричит је саговорник Спутњика.

Бубњевић каже да се протеклих година штетност мобилних телефона и предајника много анализирала, али да у тим анализама није провераван транспорт података кроз електромагнетно зрачење, управо због тога што је реч о нејонизујућем зрачењу.

„Тај талас се, суштински, не разликује од радио таласа. Радио таласе користимо више од 100 година. Навикли смо на њих и нико их се не плаши, нити изазивају икакве ефекте. Али, пре 100 година су изазивали страх и панику. Касније се, увођењем мобилне телефоније, страх поново појавио, па се исто десило и са појавом 3Г мреже, а сад и са 5Г. То је један врло неоправдан страх“, истакао је Бубњевић.

© Flickr / Ankara'danТаласи 5Г мреже суштински се не разликују од радио таласа
Како је настао мит да 5Г мрежа шири вирус корона по свету - Sputnik Србија
Таласи 5Г мреже суштински се не разликују од радио таласа

Апсурд и са микробиолошког становишта

Осим што је нелогична са технолошког аспекта, наш саговорник сматра да теорија о ширењу корона вируса путем 5Г мреже нема смисла ни са микробиолошког становишта, јер је основ по коме се врше прегледи на корона вирус управо постојање микроорганизма Ковида-19, који има јасну генетску структуру.

„Да бисте били класификовани као оболели од Ковида-19, ПЦР тест мора да нађе тачно одређен бацил, према његовој генетичкој структури. Када се утврди да је баш то живо биће у вама, онда сте заиста болесни од корона вируса. Према томе, идеја да би до тога могло да дође због 5Г мреже је апсурдна“, изричит је Бубњевић.

Нове парадигме – нове теорије завере

По Бубњевићу, са сваком новом технолошком парадигмом, појављују се и теоретичари завере, који, најчешће преко интернета, шире своје идеје о новој појави, од којих неке успеју да се усаде у људе.

Паметан град, 5Г мрежа - Sputnik Србија
Будућност је стигла: Кина од сутра активира 5Г мрежу

Тако се, непосредно, уз вест да се корона вирус појавио у Кини, појавила и прича да се у централном делу те земље уводи 5Г мрежа, па су они који су већ ширили причу о њеној опасности добили уље за своју ватру, коју су потом распламсали на интернету.

„Људи се тешко мире са чињеницом да човек, у модерно време, може бити нападнут од некакве природне непогоде, стварног природног непријатеља, као што је вирус. Лакше ће поверовати у то да је ствар контролисана, да долази из неког центра моћи и да је човек изазвао. Иако је врло логично да је ово природна појава, радије ће поверовати у једну потпуно измишљену причу да људи својим деловањем изазивају то, због тога што не верују да је живот нешто непредвидљиво“, истакао је Бубњевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала