Кон: Када у јеку епидемије велики број заражених нема симптоме, то је наговештај добре вести

Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да ситуација када заражени вирусом корона нема симптоме, може да указује да вирус слаби.

„Ситуација у којој имамо заражене од корона вируса који немају симптоме, значајна је за нас епидемиологе. Ми се налазимо у петој недељи и у максимуму. Откривање случајева који немају никакве симптоме, може, условно речено, да укаже да је дошло до слабљења вируса, односно смањења вирулентности“, објашњава за „Блиц“ Предраг Кон.

Развијање колективног имунитета

Он је рекао да ће се такве ситуације показати као корисне у намери да се касније кад епидемија прође, тестира одређени део популације на присуство антитела и тако открије који део је развио имуност на корона вирус.

„Чињеница је да смо најстарији део становништва издвојили, изоловали, али ће они када прође епидемија остати осетљиви. Тако да ако имамо доста случајева који немају симптоме, а који се неће јавити лекару, код њих се развио имунитет и тако су опет помогли најстаријима“, истакао је Кон који наглашава да је то све у области теорије, те да није нешто што са сигурношћу можемо тврдити још увек.

Такви случајеви донекле могу помоћи епидемиолозима и у оном делу о којем још увек не размишљамо, а то је када и како можемо да укидамо мере. „Број људи који имају асимтпоматске манифестације корона вируса, нама могу помоћи да одредимо када је време и које мере треба укидати“ каже Кон.

Враћање деце у клупе последња мера коју треба укинути

Према његовом мишљењу, она мера која треба последња да буде укинута, јесте враћање деце у школске клупе, будући да се у таквим колективима вирус најбрже преноси. Ипак, каже да не би било лоше да деца у школу иду преко лета.

„Видим да у овом тренутку школа на даљину добро функционише, али по мом мишљењу, не би било лоше да ученици иду у летњу школу, јер би на тај начин, имајући у виду да деца имају најмање манифестације болести, готово да уопште немају симптоме, дошло до природног прокружавања вируса и на тај начин бисмо створили тихи имунитет док чекамо да се вакцина појави, а то неће сигурно бити ове године“, закључио је Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала