Мафијашки посао цвета током пандемије, а биће још горе кад прође

© AFP 2023 / Andreas SOLARO Италијански полицајац
Италијански полицајац  - Sputnik Србија
Пратите нас
Према европским званичницима, илегалне шеме за инфилтрацију у легалан бизнис само су врх леденог брега и страхује се да се организовани криминал припрема за смелије подухвате широм Европске уније.

Изузетно напета економска и социјална ситуација у Италији, земљи која је до скоро била најпогођенија епидемијом изазваном вирусом корона, изгледа да иде на руку организованом криминалу, пише „Политико“. Услови за „мафијашки бизнис“ су све повољнији јер је већина припадника снага реда заузета борбом против ковида 19.

Мафијашки синдикати, злоглани по деловању током криза у Италији, почели су да се инфилтрирају у легалне приватне фирме користећи њихове слабости, кажу званичници додајући да забрињавајући тренд вероватно претходи скоку криминалитета по окончању пандемије, и што је најважније, и далеко ван Италије.

„Не постоји земља ЕУ која би била изузета из овог проблема“, рекла је Сабрина Пињедоли, посланица талијанског Покрета 5 звезда.

Маурицио Де Луциа, главни тужилац Месине, описао је како се одиграва типична шема: „Мафија нуди кредит власнику предузећа коме је потребан новац. Зна с ким има посла али се нада да може управљати ситуацијом. Власник греши“.

Де Луциа је описао и оно што назива „методом“ оваквих мафијашких операција. Кад користе економски хаос да би илегални бизнис „угурали“ у легалне токове, у фирме које плаћају порез али су тренутно без новца, мафијашке структуре временом хватају индиректан приступ пословним књигама власника предузећа и користе их за даље изнуђивање новца, на пример, од банака.

Власник се, како је рекао, тако претвара у „фронтмена“ који има користи од пословних контаката са банкама и другим финансијским институцијама. Друга шема од које страхује данашња Италија је да мафија „исисава“ националне и фондове ЕУ за обнову кризом погођене инфраструктуре попут медицинских институција, затворених фабрика, малих и средњих предузећа.

Мафија ће радити свугде где постоји могућност да корумпира званичнике, који ће упасти мафијашку клопку, било да су наивни или склони корупцији“, рекао је Говернале, први борац против мафије у Италији.

Неке криминалне групе развијају нове активности користећи ванредно стање, наводи Европол. Између осталог, утврђено је да трговина фалсифукованом медицинском опремом, попут маски, рукавица и лекова, доживљава бум у пандемијској економији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала