Москва: Рачунамо на позитиван одговор Вашингтона о продужетку Споразума о нуклеарном оружју

© Sputnik / Андрей Теличев / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва рачуна да ће у најкраћем року добити позитиван одговор САД на предлог да се продужи Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3), саопштило је Министарство иностраних послова Русије.
„У складу са иницијативом председника Русије Владимира Путина још у децембру прошле године америчкој страни је званично и без икаквих предуслова предложено да се СТАРТ-3 продужи, као и да се започне рад на практичним питањима која се тичу овог документа. Рачунамо да ћемо добити потврдан одоговор Америке у најкраћем року“, наведено је у саопштењу.

Руски спољнополитички ресор истиче да улога и значај Споразума „значајно расте у тешким савременим међународним условима“, када је он у суштини остао једини контролни и ограничавајући механизам који постоји када је реч о стратешком наоружању Русије и Сједињених Америчких Држава.

„Сматрамо да је неопходно да се тај званично одобрени механизам сачува и да обезбедимо да остане на снази. Уверени смо да би на тај начин били задовољени интереси како Русије и САД, тако и целе међународне заједнице, као и да би се гарантовала предвидивост ситуације у ракетно-нуклеарној сфери, као и допринело одржавању стратешке стабилности“, појаснило је руско Министарство.

Заменик министра одбарне Русије Анатолиј Антонов - Sputnik Србија
Русија: Америка поставља препреке за продужетак Споразума о смањењу наоружања

Портпарол Кремља Дмитриј Песков претходно је изјавио да сва питања везана за продужетак Споразума треба поставити Вашингтону, будући да иницијатива по питању анулирања тог документа долази искључиво из Беле куће.

Према његовим речима, ради се о „недостатку жеље америчких партнера да се тај документ продужи“.

Подсетимо, СТАРТ 3, последњи већи споразум о контроли нуклеарног наоружања између Москве и Вашингтона, истиче у фебруару 2021. године, али одредбе омогућавају да се продужи за пет година, ако се обе стране сагласе. У супротном, пропаст овог споразума могла би да доведе до нове трке у наоружању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала