Онлајн куповина: Најтраженији рачунари, али и ствари за кућу

© Sputnik / Сенка МилошУ продавницама које смо обишли, како су нам рекли, могуће је наћи само јефтиније моделе лаптопова, јер су купци са дубљим џепом, у страху да ће епидемија новог вируса грипа потрајати, купили најбоље из понуде.
У продавницама које смо обишли, како су нам рекли, могуће је наћи само јефтиније моделе лаптопова, јер су купци са дубљим џепом, у страху да ће епидемија новог вируса грипа потрајати, купили најбоље из понуде. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У појединим продавницама техничке робе од увођења ванредног стања због епидемије вируса корона онлајн продаја је повећана за 50 одсто, а највећи раст бележи продаја рачунара, ИТ опреме и гејминг конзола, док су се на листи најбоље продаваних производа нашли и апарати за негу и улепшавање.

У Народној банци Србије кажу за Танјуг да се очекује да ће електронска трговина у првом тромесечју у појединим привредним гранама показати раст, док ће у некима бити у паду, што је сасвим очекивано у датим околностима.

За сада техничка роба има највећу прођу, а у великим продавницама намештаја и других ствари за кућу кажу да потрошачи онлајн купују ствари које су им потребне како би реорганизовали и опремили свој дом за период изолације, па су тако највише заинтересовани за столове, столице, душеке и постељину.

У „Техноманији“ повећану тражњу за рачунарима и ИТ опремом објашњавају углавном чињеницом да многи послодавци организују за запослене рад од куће.

„Пораст продаје конзола и гејминг опреме можемо приписати чињеници да све више људи своје слободно време проводи у својим домовима. Поред поменутих категорија, на листи најбоље продаваних производа су се нашли и апарати за негу и улепшавање који потрошачима пружају једноставно и брзо улепшавање код куће“, каже Марта Јованчић из „Техноманије“.

Наводи да се труде да подстакну потрошаче да куповину обаве на лакши и бржи начин, из удобности и безбедности свог дома, а да захваљујући посебним погодностима и акцијама бележе позитиван тренд продаје путем интернета.

Милица Радовић из „Гигатрона“ каже за Танјуг да је сада примарна онлајн продаја, за коју наводи да је значајно већа у односу на ранији период.

По њеним речима, најпродаванији су лаптопи, деск топ рачунари, монитори, телевизори, опрема за гејминг, фитнес опрема, али и мали кућни апарати и бела техника.

У компанији ИКЕА кажу да је њихова онлајн продавница од самог увођења показала бројне предности и да су у претходној години, када је у питању овај сегмент, имали раст од 81,5 одсто.

© Fotolia / AnnaavГрађани заинтересовани за производе који нам омогућава нормалан и неометан боравак код куће.
Онлајн куповина: Најтраженији рачунари, али и ствари за кућу - Sputnik Србија
Грађани заинтересовани за производе који нам омогућава нормалан и неометан боравак код куће.

Наводе да је ванредно стање донело и разне изазове, али да и у овим тешким временима и даље постоји интересовање грађана за производе те компаније.

„Оно што смо за сада приметили, јесте да су наши купци највише заинтересовани за основне производе који су им потребни како би реорганизовали и опремили свој дом за период изолације. Под тим мислимо на столове, столице, душеке, постељину и слично, сав онај намештај и производи који нам омогућавају нормалан и неометан боравак код куће“, каже директор ИКЕА за Србију Страхиња Урошевић.

У складу са одлукама и мерама Владе, као и због безбедности запослених и купаца, каже Урошевић, услуге попут планирања у кући, услуге монтаже или уградње кухиња привремено су обустављене.

За Танјуг у НБС наводе да ће прецизне информације о броју и вредности трансакција куповине роба и услуга на интернету имати по анализи релевантних података које ће Народној банци Србије доставити банке.

© Фото / НБС располаже подацима о трансакцијама интернет куповине робе и услуга која је извршена платним картицама или употребом електронског новца.
Онлајн куповина: Најтраженији рачунари, али и ствари за кућу - Sputnik Србија
НБС располаже подацима о трансакцијама интернет куповине робе и услуга која је извршена платним картицама или употребом електронског новца.

Наводе да ће тада имати званичне податке о броју плаћања безготовинским путем, међу којима су и подаци о трансакцијама платним картицама и електронским новцем за куповину робе и услуга преко интернета.

Прецизирали су да НБС располаже подацима о трансакцијама интернет куповине робе и услуга која је извршена платним картицама или употребом електронског новца, али не и подацима о интернет куповини која је извршена на други начин, на пример плаћање поузећем и слично.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала