Прогноза СТО: Рецесија светске трговине 2020. године са 13 на 32 одсто

© REUTERS / Edgard GarridoДисплеј са подацима са азијске берзе у Токију
Дисплеј са подацима са азијске берзе у Токију - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Светска трговинска организација (СТО) прогнозира пад светске трговине у 2020. години са 13 на 32 одсто због пандемије вируса корона. Ови подаци наведени су у извештају СТО објављеном у среду у Женеви.
„Очекује се да ће глобална трговина пасти са 13 на 32 одсто, пошто пандемија (болести изазване новим вирусом корона) КОВИД-19 нарушава нормалну економску активност и живот у свету“, истиче СТО.

Широк спектар прогноза пада СТО објашњава незапамћеном епидемиолошком кризом, као и неизвесношћу у вези са њеним економским последицама.

Стручњаци ове организације уверени су да ће стопа пада светске трговине бити значајнија него у периоду светске финансијске кризе 2008-2009.

Они такође наводе неизвесност у темпу опоравка светске трговине у 2021. години. Ситуација ће, према њиховом мишљењу, зависити од тога колико ће пандемија трајати и колико ће ефикасне бити мере које су власти држава широм света предузеле као одговор на кризу.

„Ово је прва епидемиолошка криза која је приморала државе да предузму невиђене мере за заштиту живота људи“, истакао је генерални директор СТО Роберто Азеведо.

Неизбежни пад трговине и производње имаће болне последице за власнике кућа и предузећа, поред оних директно повезаних са болешћу, објаснио је он.

„Главни циљ је ставити пандемију под контролу и ограничити економску штету за људе, компаније и државе. Међутим, власти би требало да почну да праве планове за период након пандемије“, сматра Азеведо.

Светска трговина моћи ће да се опорави до нивоа од пре кризе већ 2021. године, уколико се пандемија КОВИД-19 у најскорије време стави под контролу, истакао је он и додао да Светска трговинска организација узима у обзир и друге сценарије, према којима ће светска трговина остати испод нивоа пре кризе.

Путници снимљени на железничкој станици у Пекингу са заштитним маскама - Sputnik Србија
Немачки медији: Ово је „крај глобализације“ какву познајемо

„Подаци које данас видимо су страшни. Међутим, апсолутно је могућ брз, активан опоравак“, истакао је он. „Одлуке које се доносе данас одређују будући облик економског опоравка и глобалне перспективе раста“, оценио је Азеведо.

Задржавање глобалних тржишта отвореним и предвидљивим, као и подржавање повољног пословног окружења од пресудног су значаја за подстицање нових инвестиција, рекао је он.

Акције на већини тржишта су потонуле, а индустрије се суочавају са бројним проблемима због оштрих карантинских мера које је већина земаља увела у последњих неколико месеци због пандемије вируса корона. Према последњим подацима, у свету је регистровано скоро 1.500.000 случајева оболевања од новог вируса корона, више од 83.000 је умрло, док се више од 300.000 опоравило од болести.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала