Рад од куће – пракса која ће опстати и после коронавируса

© REUTERS / Bernadett SzaboРад од куће у изолацији са децом
Рад од куће у изолацији са децом - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Када прође епидемија коронавируса много тога ће бити другачије, па и гледање на рад од куће. Та пракса коју је вирус изнудио сасвим сигурно ће опстати и бити чешћа него пре ове здравствене кризе.

Тако сматра почасни председник Уније послодаваца Србије (УПС), Небојша Атанацковић, који подсећа да је рад од куће и раније постојао, да је и Закон о раду то препознао као рад на даљину и регулисао га. Како је оценио, један број послодаваца ће се сигурно, када сабере плусеве и минусе оваквог рада, тамо где је то могуће, опредељивати за такав вид ангажовања запослених.

Рад од куће, пракса којом штеде и запослени и послодавци

Рад од куће, уколико је постигнут оптимум продуктивности, има оправдања јер се штеди на неким стварима. Пре свега на времену запосленог који ради у свом окружењу и то може да буде чак и ефикасније. Друго, не губи сат, два три, у саобраћају да би дошао и отишао са радног места. Његово радно време може бити значајно флексибилније“, указује Атанацковић на предности.
Рад од куће доноси погодности и за послодавце. Зато је тренд у свету  да су све више окренути таквом ангажовању људи, каже он за Спутњик.

© Depositphotos.com / IgorTishenkoАко је изводљив, рад од куће може да има погодности и за послодавца и запосленог.
Рад од куће – пракса која ће опстати и после коронавируса - Sputnik Србија
Ако је изводљив, рад од куће може да има погодности и за послодавца и запосленог.
„Уколико послодавац има такве послове да може да му већина, или добар број запослених ради од куће он штеди на површини пословног простора и на другим стварима, на плаћању превоза запосленом, на грејању, на потрошњи енергије“. 

Уз то, дуже време проведено у  путу до посла често раднике чини уморним и нервозним, што се одражава и на посао који обављају, па у крајњем на продуктивност. 

У ЕУ утростручен рад од куће

Послодавци су протеклих недеља убрзано тражили техничка решења за рад на даљину и данас стотине милиона Европљана ради од куће. У настојању да се спречи ширење вируса корона, то је постало једини избор.

Али и пре него што је пандемија погодила свет, рад од куће почео је да се популаризује.  У последњих 15 година процењује се да је у ЕУ утростручен, а нарочито је постао раширен у Холандији и Финској. Према подацима Евростата, 2018. године у те две земље од куће је радило око 14 одсто запослених.

Кад вам услугу у Њујорку пружа неко у Београду

Дугогодишњи председник УПС напомиње да постоје послови где апсолутно није неопходно да неко буде у простору послодавца, какви су они у ИТ сектору. Успешно прављење софтвера је потпуно могуће од куће, могуће је то и са неким административним пословима, као ивођење пословних књига,  праћење успешности процеса рада, посао везан за кол центре, рад у одређеним медијима, пружање појединих услуга.

© Фото : PixabayУ последњих 15 година процењује се да је рад од куће у ЕУ утростручен, па је сигурно да ће та пракса на коју је послдавце тренутно приморала епидемија коронавируса бити настављена још чешће
Рад од куће – пракса која ће опстати и после коронавируса - Sputnik Србија
У последњих 15 година процењује се да је рад од куће у ЕУ утростручен, па је сигурно да ће та пракса на коју је послдавце тренутно приморала епидемија коронавируса бити настављена још чешће

Изненађујуће је, али захваљујући  техничким могућностима сасвим је могуће да тражите такси у Њујорку, а да ту услугу за вас обавља неко ко седи у Београду, сликовит је овај послодавац.
Он нема дилему да ће ово наметнуто искуство са коронавирусом учинити да ће, када здравствена криза прође, посао од куће бити чешћи него пре.

„Свет са развојем нових технологија све више иде ка томе да ће моћи да се одређене ствари раде од куће. Када се ради о неким производним делатностима, чак и оне везане за испоруку хране, на пример, ако постоје услови, такође могу да се обављају од куће. Али, сигурно, још за дуго, а можда и никада неће бити могуће да се са неким најновијим технолошким чудима нешто производи од куће“, закључио је Атанацковић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала