Смрт од короне или смрт од глади – једини избор француских проститутки

CC0 / Pixabay / Проституција - илустрација
Проституција - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Француске проститутке принуђене су да бирају између два зла или да се заразе или да умру од глади. Осим тога многе морају да плате казне, јер је кретање по граду забрањено, каже за Спутњик Анаис де Ланкло, проститутка и прес секретар синдиката секуалних радника Француске (СТРАСС).

Проституција је у Француској дзвољена, а радници сексуалних услуга потчињавају се истим законима као и сви остали - седе у карантину како би заштитили своје и здравље својих клијената.

„Одједном смо се нашли у безизлазној ситуацији - за многе од нас карантин значи да немамо новца да платимо стан или да купимо хлеб. И раније нисмо имали сигурну будућност, али то што се сада дешава је права катастрофа. Неке моје колегинице које су живеле по хотелимам сада су завршиле без крова над главом.”

© AFP 2023 / VALERY HACHEПроститутке не могу да се придржавају правила о дистанцирању
Смрт од короне или смрт од глади – једини избор француских проститутки - Sputnik Србија
Проститутке не могу да се придржавају правила о дистанцирању

Проститутке не могу да се придржавају правила о дистанцирању

Скандал у Европи избио је још средином марта, када је у Шпанији је због вируса корона званично затворен Ел Парадисе, један од највећих бордела на старом континенту. Сви запослени, од којих је, како саме раднице кажу, око 90 девојака живело у клубу, избачене су на улицу.

Оне не могу да се придржавају правила о друштвеном дистанцирању и да раде, али веома брину за своје здравље. Оне које су се вратиле на посао раде у врло несигурним условима - сви знамо како се преноси вирус.

„У Француској је правни статус радника сексуалне делатности врло сложен - по закону имамо право да радимо, да се пријавимо и да плаћамо порез. Међутим немамо никакву социјалну заштиту и самим тим никакву помоћ за незапослене”, изјављује Анаис.

Држава не помаже сексуалне раднике

Од почетка пандемије, СТРАСС и друге организације прикупљале су средства за помоћ колегама, међутим тај новац је далеко од потребног за опстанак. Од државе није стигла никаква помоћ.

Сексуални радници нису заштићени као остали. То је недопустиво. Држава није дала одговор на ситуацију коју је сама створила, а која је у њеној зони одговорности. Када су увели карантин, морали су да брину о свим категоријама становништва”, револтирано каже мадам де Ланкло и додаје су у Немачкој сви пријављени сексуални радници добили од државе официјално писмо с захтевом за помоћ, као и сви остали запослени.

Од априла 2016. у Француској је на снази закон према коме клијенте проститутки могу да казне са 1.500 - 3.750 евра, што је довело до смањивања броја клијената. Анаис напомиње “Од тог момента наши услови су све нестабилнији и то нам не дозвољава да имамо уштеђевину ако нам се деси да морамо да направимо паузу у раду.”

CC0 / / Федерација „Црвени кишобран”, која обједињује највише асоцијација сексуалних радника предлаже да се радници ове сфере ослободе казне за нарушавање карантина.
Смрт од короне или смрт од глади – једини избор француских проститутки - Sputnik Србија
Федерација „Црвени кишобран”, која обједињује највише асоцијација сексуалних радника предлаже да се радници ове сфере ослободе казне за нарушавање карантина.

Из Федерације „Црвени кишобран”, која обједињује највише асоцијација сексуалних радника предлажу да се радници ове сфере ослободе казне за нарушавање карантина. „На посао могу да иду они који не могу да раде од куће, а полиција ипак зауставља и проверава проститутке. Ако буду морале да плаћају казне, мораће више и да раде. Ако им држава не даје никакву новчану помоћ, могла би бар да их ослободи казни”, кажу из Федерације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала