Тајна Новог Зеланда: Чврста рука челичне лејди и две одлуке смрвили корону

© AP Photo / Nick PerryПремијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн
Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн  - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови Зеланд до сада има 1.200 заражених вирусом корона и једног преминулог, а скоро 300 људи се опоравило. По томе је једна од најуспешнијих земаља, која не само да је успорила, већ је „смрвила“ корону, а тајна Новог Зеланда је у двема одлукама које су спроведене веома брзо - затварању граница и увођењу карантина.

Карантин на Новом Зеланду подразумева да грађани раде само оно што је неопходно, могу да се шетају и возе бицикл, али у свом комшилуку, у продавницама су удаљени најмање метар од других и улазе један по један, школе су затворене, одлазак на плаже је забрањен, а Новозеланђанима је поручено да не раде ништа што би могло да оптерети хитне службе. Строге мере које је увела премијерка Џасинда Ардерн, показале су резултат већ после две недеље, пише „Вашингтон пост“.

Број нових случајева је у паду, иако је повећан број тестираних, а последњих дана бележи се и већи број опорављених него заражених током 24 сата. До сада је преминула једна особа, старија жена која је имала и друга обољења, а четворо је у тешком стању.

Не одустају од чврстих мера — карантин четири недеље

Међутим, премијерка не одустаје од чврсте руке када је борба против короне у питању, иако су могућа мања попуштања током ускршњих празника.

Њена намера је да Нови Зеланд спроведе четворонедељни карантин, два пута по 14 дана инкубације вируса корона, пре него што озбиљно попусти мере.

Новозеландска „челична лејди“ је и иницирала овако строге мере, у чему је добила подршку и других, од опозиције до самих грађана.

А све је могло да изгледа много другачије да се премијерка није у своју земљу вратила из Јужне Кореје док је у тој земљи епидемија била у пуној снази пре месец дана.

Како је почело

Ардернова је била шокирана јер јој на новозеландском аеродрому нису измерили температуру, већ је само добила упутство да буде у самоизолацији 14 дана.

Убрзо је уследило затварање граница, а Ардернова је онда предложила план за борбу против епидемије у четири фазе, у којој је последња била потпуни карантин. Међутим, после консултација са стручњацима и другим утицајним особама, међу којима су политичари и привредници, Влада је увела општи карантин.

CC BY 2.0 / Jens Hilligsøe / Границе Новог Зеланда су затворене: Аеродром Данедин
Тајна Новог Зеланда: Чврста рука челичне лејди и две одлуке смрвили корону - Sputnik Србија
Границе Новог Зеланда су затворене: Аеродром Данедин

Новозеланђани су били уплашени ескалацијом која се већ догађала у Италији и Шпанији, а сви су се сложили да ће до затварања свакако доћи, пре или касније.

Због тога су решили да карантин успоставе што пре, како се криза не би одужила.

Понашајте се као да сте сви заражени

Грађанима је саопштено да имају 48 сати да се припреме, а следило им је да остану код куће, осим ако се не баве најважнијим пословима, попут здравства или полиције, или морају да оду до продавнице. Такође, дозвољена им је рекреација, али само у близини куће и уз друштвену дистанцу.

© AP Photo / Mark Baker Полиција је растеривала оне који се окупљају на јавним површинама
Тајна Новог Зеланда: Чврста рука челичне лејди и две одлуке смрвили корону - Sputnik Србија
Полиција је растеривала оне који се окупљају на јавним површинама

Неколико сати пре почетка општег карантина свим грађанима је стигао СМС са поруком „Понашајте се као да имате Ковид 19, то ће спасити животе“.

Оне који нису поштовали мере, полиција је растеривала са јавних површина, а било је и неких инцидената, попут оног када је министар здравља отишао на плажу да вози бицикл, а потом сам за себе због тога рекао да је „идиот“.

Подршка грађана, привреде, опозиције, стручњака

Новозеланђани су озбиљно прихватили мере, а грађани су полицији пријављивали оне који их не поштују.

Премијеркине мере подржала је и најјача странка опозиције, па је јединство грађана и политичара дало резултате.

Тако сада дневни број заражених пада из дана у дан, а нема ни пуног локалног преношења болести.

© WikipediaЗабрањен је одлазак на плаже, рекреација је дозвољена само у комшилуку
Тајна Новог Зеланда: Чврста рука челичне лејди и две одлуке смрвили корону - Sputnik Србија
Забрањен је одлазак на плаже, рекреација је дозвољена само у комшилуку

Мере владе подржали су и похвалили и стручњаци као што је Мајкл Бејкер, професор на Универзитету Отаго, који је рекао да је приступ Новог Зеланда био другачији од осталих земаља.

„Док су западне земље покушавале да успоре ширење болести и изравнају криву броја оболелих, Нови Зеланд је епидемију у потпуности сузбио“, рекао је он.

Предност Новог Зеланда је што лако може да затвори границе, а са својих пет милиона становника није густо насељен. Сада је изазов како задржати да се болест не врати када карантин буде завршен док не буде развијена вакцина.

Ардернова је рекла да разматрају да после враћања живота у нормалу уведу обавезан карантин за све који улазе у земљу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала