Зато је велику наду пробудила најава да ће држава помоћи предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника, пишу „Новости“, напомињући да мале пекаре, међутим, нису биле у могућности да испоштују да буду у категорији за помоћ, али не својом кривицом.
Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица апеловао је на колеге да не отпуштају раднике, посебно не мајсторе, јер њих неће моћи да нађу, зато што је то дефицитарна струка.
„Препорука је, ако затворе радње, да иду на колективни принудни годишњи одмор, како би сачували запослене и сагледали како се ситуација развија“, рекао је Пралица.
Како додаје, у том случају могу да рачунају на помоћ државе. Пралица је навео да не сумњају у помоћ државе и да очекују да им помогне, као што су и они увек помагали својој земљи.
Мале пекаре претрпеле највећи удар
Највећи удар су претрпели најмањи, они који имају неколико радника и који су теже опстајали и у редовним условима, објашњава Пралица. Били су принуђени да затворе радње. Посебно мале пекаре на удаљеним локацијама које су остале без купаца, а немају ни могућност да организују превоз за своје запослене.
Пралица је указао и да су своје продавнице морали да затворе и они који имају продајне објекте у околини школа и на пијацама које сада не раде. Занатске пекаре средње величине које имају више продајних објеката, нису отпуштале раднике јер не би могле после да нађу базу добрих радника да им остану, али су драстично смањили број људи који раде. Оне испуњавају критеријуме за подстицаје и њима ће, како за „Новости“ наводи Пралица, помоћ државе добро доћи.
С друге стране, велики индустријски произвођачи који снабдевају трговинске ланце и мале продавнице су, практично, како се напомиње, преузели и тај део тржишта који су покривале занатске пекаре и двоструко су повећали своју производњу.
Прочитајте још: