Амерички ловци пресрели руске „иљушине“

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаПротивподморнички авион Ил-38 током војних вежби Тихоокеанске флоте на Камчатки
Противподморнички авион Ил-38 током војних вежби Тихоокеанске флоте на Камчатки - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички ловци пресрели су у среду два руска противподморничка авиона Ил-38 на територији Аљаске, саопштила је команда Ваздушно-космичке одбране Северне Америке (НОРАД).
„Руски авиони су пресретнути изнад Беринговог мора северно од Алеутских острва. Они нису ушли у ваздушни простор САД или Канаде“, наводи се у саопштењу НОРАД-а на Твитеру.

​Наводи се да су у пресретању руских авиона учествовала два америчка ловца Ф-22 уз подршку КЦ-135 „Стратотанкер“ и Е-3 АВАКС.

Авиони Ил-38 открили „непријатељске“ подморнице

Са своје стране, прес-служба Источног војног округа саопштила је да су противподморнички авиони Ил-38 Пацифичке флоте извели лет максималног домета са премештањем на оперативни аеродром, а авионе Ил-38 пратили су ловци-пресретачи МиГ-31.

„Посаде вежбају пилотирање противподморничким авионима Ил-38 и транспортним авионима Ан-12 и Ан-26 у потрази за различитим циљевима на мору. Како би пронашли подморнице условног непријатеља, противподморнички авиони користили су радарска и хидроакустична средства за детекцију, а такође и условно применили противподморничко оружје“, саопштила је прес-служба.

Министарство одбране Русије више пута је истицало да руска авијација обавља летове у складу са међународним правилима  коришћења ваздушног простора.

За руску Тихоокеанску флоту проналажење подморница је од кључног значаја. У водама на Далеком истоку плови америчка атомска подморница „Охајо“, која у оквиру својих ракета носи трећину америчког нуклеарног арсенала.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала