Ко је херој Фарских острва у борби са короном: Ова данска покрајина нема ниједан смртни случај

CC0 / pixabay / Фарска острва
Фарска острва - Sputnik Србија
Пратите нас
Научник који је своју ветеринарску лабораторију, коју углавном користи за тестирање лососа, прилагодио за тестирање људи на вирус корона, слави се као херој Фарских острва у правовременом сузбијању ширења заразе.

Наиме, ова аутономна данска покрајина са 50.000 становника нема ниједан смртни случај од вируса корона, док се остатак Европе бори с епидемијом и броји мртве.

Архипелаг смештен у средини северног Атлантика, између Шкотске, Норвешке и хладног Исланда, има само једну особу у болници која је оболела од ковида-а 19, а издваја се у Европи по томе да уопште нема смртних случајева од ове болести. Укупно је тамо заражено 184 људи.

У среду је премијер Бардур е Штег Нилсен најавио је да ће 20. априла отворити вртиће и јаслице, а у школу ће кренути најмлађи основци. Ученици задње године средње школе такође ће се вратити у учионице, а наставиће се и спортски догађаји, али без гледалаца, преносе
„Независне“.

Успех се приписује једном научнику

Успех њиховог приступа локални политичари приписују раним предвиђањима ветеринара научника Дебеса Кристијансена, управника Националне референтне лабораторије за болести рибе и животиња, у главном граду Торшавну.

CC0 / pixabay / Успех њиховог приступа локални политичари приписују раним предвиђањима ветеринара научника Дебеса Кристијансена, управника Националне референтне лабораторије за болести рибе и животиња, у главном граду Торшавну.
Ко је херој Фарских острва у борби са короном: Ова данска покрајина нема ниједан смртни случај  - Sputnik Србија
Успех њиховог приступа локални политичари приписују раним предвиђањима ветеринара научника Дебеса Кристијансена, управника Националне референтне лабораторије за болести рибе и животиња, у главном граду Торшавну.

Кристијансен је још у јануару упозорио владу аутономне регије Краљевине Данске да морају да се припреме за могуће ширење епидемије из Кине.

Његова лабораторија, која се првенствено користи за тестирање лососа за вирусне инфекције, прилагођена је за тестирање људи, само је морао да купи додатни материјал за тестирање на вирус корона.

На Фарским острвима обављало се масовно тестирање лососа у водама након избијања вируса 2001. који је похарао лососе.

Према званичним подацима, 10 одсто од целокупне популације Фарских острва, око 50.000 људи, тестирано је на вирус корона. Према подацима са странице „Ворлдометерс“, Фарска острва су тестирала већи проценат своје популације од било које државе или аутономне територије на свету.

Тамошњи доктори су успели да уђу у траг и тестирају свакога ко је био у контакту са позитивним на вирус корона. Од оних који су се разболели, 131 особа је излечена.

Прилагођавање ветеринарске станице било једноставно

Кристијансен је рекао за „Гардијан“ да прилагођавање са тестирања животиња на људе није укључивало пуно муке, те да је његова ветеринарска лабораторија успела да пронађе материјале за израду тестова, не само од болница, него и од многих других произвођача.

„Прилагођавање је било једноставно. Једино што сам променио су састојци. Наш уобичајни посао је да тражимо вирусе и бактерије код риба и у овом случају смо променили три компоненте специфичне за корона вирус“, казао је Кристијансен, те додао да његова лабораторија може да обави и до 1.000 тестирања дневно ако би било потребно и када би имао помоћнике.

Задњи узорци које је тестирао у уторак су били негативни.

„Чини се да у околини Фарских острва у овом тренутку није велико оптерећење вирусом. Сви причају о црним бројкама, али тестирали смо више од 10 одсто популације, тако да мислим да немамо пуно становника који ходају около заражени“, рекао је научник.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала