Новак: Све земље произвођачи нафте морају ујединити напоре за смањење прекомерне производње

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЛого организације ОПЕК
Лого организације ОПЕК - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија сматра оправданим повећање броја земаља које могу да учествују у стабилизацији нафтног тржишта, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак.

Новак је у својој уводној речи на видео-заседању ОПЕК+ поздравио колеге које раније нису учествовале у споразуму ОПЕК+, међу којима су Аргентина, Канада, Норвешка и Тринидад и Тобаго.

Такође је пожелео учесницима састанка конструктиван рад и успех у преговорима.

Министар је истакао да све земље произвођачи нафте морају да уједине напоре у смањењу производње на тржишту.

„Само заједничким координисаним напорима моћи ћемо да постигнемо резултате у интересу народа наших земаља“, рекао је он.

Потражња нафте опада

Светска потражња нафте већ је опала за 10-15 милиона барела дневно, док би могла да настави да пада и даље. Стога земље морају предузети мере како би спречиле преливање складишта нафте, што може да изазове озбиљне последице за глобалну економију.

„Видимо да се економска активност успорила. Према оценама експерата, око четири милијарде људи налази се у самоизолацији, што је, наравно, утицало на активност, кретање и, сходно томе, смањење светске потражње нафте. Тренутно видимо врло снажно смањење (потражње) – за 10-15 милиона барела дневно. Ова бројка биће још већа и може се променити нагоре“, рекао је.

Према његовим речима, Русија је забринута због повећања комерцијалних резерви нафте и могућности потпуног пуњења светских складишта. Све то може довести до озбиљних последица за нафтну индустрију и све економије света. Он је додао да је враћање баланса на тржиште нафте у интересу и произвођача и потрошача, стога земље морају предузети заједничке кораке.

Почетком марта државе ОПЕК+ нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала