Руски лекари користе вештачку интелигенцију за откривање ковида-19

© AFP 2023 / Piero CruciattiЗапослени клинике у Бергаму у заштитним маскама гледају рендгенски снимак плућа пацијента који има вирус корона
Запослени клинике у Бергаму у заштитним маскама гледају рендгенски снимак плућа пацијента који има вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
У време пандемије вируса корона лекарима из Јамалско-Ненетског аутономног округа у помоћ ће притећи савремена технологија. Наиме, радиолошке снимке оцењиваће вештачка интелигенција, а лекар ће на крају постављати коначну дијагнозу, саопштено је на сајту управе округа.

На Јамалу се већ користи технологија вештачке интелигенције за откривање рака плућа у раној фази. У те сврхе, регионална Централна архива медицинских снимака интегрисана је са платформом „Боткин“, тако да се сви резултати добијени помоћу компјутеризоване томографије оцењују уз помоћ вештачке интелигенције.

Тренутно се у архиви налази око 54.000 снимака магнетне резонантне томографије, компјутеризоване томографије, мамографије и рендгенских снимака. Прес-служба области објашњава да програм поседује алгоритам који омогућава да се технологија користи за откривање знакова вируса корона ковид-19 и пнеумоније.

Алгоритам се тренутно тестира.

Највећа и најважнија истраживања ЦЕРН-а обављају се у Великом хадронском сударачу, подземном тунелу дугачком 27 километара на граници Швајцарске и Француске - Sputnik Србија
Наука у изолацији: Вирус корона затворио лабораторије у читавом свету

„Према искуству из других региона, са ширењем вируса корона рендгенолозима се повећава обим посла упоредо са све већим бројем радиолошке дијагностике. Због тога смо донели одлуку да благовремено припремимо и тестирамо нову технологију, што ће нам омогућити да обезбедимо неопходну медицинску помоћ у случају развоја епидемије“, рекао је директор одељења за здравство Јамалско-Ненетског аутономног округа.

Како се наводи, систем вештачке интелигенције омогућава да се открију патолошке промене на плућима пацијената.

Робот процењује снимак и шаље га на компјутер лекара у року од 15 минута. Уколико робот посумња да нешто није у реду, поставља на снимак специјалну ознаку, како би лекар могао да анализира његову прогнозу.

На тај начин лечење заражених ковидом-19 може почети раније.

„Програм ће омогућити да се брзо обраде сви дигитални снимци и проследиће своје ’мишљење‘ лекару. Снимци пацијената код којих је систем открио патологију, биће означени црвеном бојом, тако да лекар може прво почети да ради са тим пацијентима. Они ће бити приоритет за лекара“, изјавила је шефица Медицинског информативно-аналитичког центра Јамалског округа Олга Белорус.

Она је појаснила да сумње вештачке интелигенције могу бити и лажне, због чега коначна дијагноза остаје прерогатива лекара.   

Читајте на сајту Спутњика најновије информације о пандемији вируса корона у свету и код нас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала