Трамп најавио уочи самита ОПЕК-а: Америка неће смањити производњу нафте

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп је запретио да ће разорити турску економију
Доналд Трамп је запретио да ће разорити турску економију - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе тешко да ће пристати да координирају смањење производње нафте са ОПЕК+, јер су америчке нафтне компаније већ смањиле производњу, рекао је амерички председник Доналд Трамп.
„Не мислим (да ћемо смањити производњу нафте). Ми смо то већ учинили и сада смо веома оријентисани на тржиште. Ако обратите пажњу на Тексас, Северну Дакоту и неке друге савезне државе, видећете да су они већ смањили производњу, аутоматски“, рекао је Трамп.

Он је такође додао да се нада да ће учесници ОПЕК+ успети да се договоре о ценама. Ако не успеју да склопе споразум, према речима Трампа, „он има много опција“.

„Имам много добрих опција. Одличних. Видећемо шта ће бити. Надам се да ће се договорити“, истакао је амерички лидер.

У четвртак, 9. априла биће одржан састанак ОПЕК+ у формату видео-конференције, а седници ће присуствовати и Русија. Главна тема биће смањење производње нафте.

Према подацима трговања, цене нафте уочи састанка бележе раст.

У 07.54 по московском времену цена јунских фјучерса нафте „брент“ порасла је за 0,7 одсто, на 33,07 долара по барелу, док су мајски фјучерски нафте „ВТИ“ поскупели за 2,95 одсто и вреде 25,83 долара по барелу.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин изјавио је да речи о евентуалном смањењу нивоа производње нафте може бити искључиво ако се то буде спроводило на „партнерски“ начин.

Раније је портал РБК писао да Русија очекује да се новом споразуму ОПЕК+ придруже земље које укупно производе 70 милиона барела дневно. Међу тим земљама су Сједињене Америчке Државе, Бразил, Норвешка, Канада и друге. У том случају, Русија би могла да смањи производњу за око 1,6 милиона барела дневно или за 14 одсто у односу на ниво у првом кварталу (око 11,3 милиона барела дневно).

Почетком марта државе ОПЕК плус нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.

Због краха Споразума ОПЕК плус и пандемије вируса корона прошлог месеца цена нафте „брент“ пала је за скоро 55 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала