Вучић одликовао потпуковника Димчевског за Кошаре

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом 21. годишњице Битке на Кошарама, председник Србије Александар Вучић одликовао је Орденом белог орла са мачевима другог степена потпуковника Драгутина Димчевског за испољено лично херојство и вешто командовање 53. граничним батаљоном Војске Југославије током 1998. и 1999. године, саопштила је прес-служба председника.

На Велики петак 9. априла 1999. године припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, потпомогнути Војском Албаније и НАТО авијацијом, прешли су државну границу у рејону карауле Кошаре и напали јединице Војске Југославије са циљем прекидања комуникације на линији Ђаковица-Призрен и запоседања већег дела Метохије.

Тада је 53. гранични батаљон био прва јединица наше војске која је примила непријатељски удар и херојски одолевала нападима непријатеља чувајући отаџбину.

Поред ове, у бици су учествовале и 125. моторизована бригада, 63. падобранска бригада, део 72. специјалне бригаде, Војна полиција, део 549. моторизоване бригаде, делови Приштинског корпуса, резервисти и руски добровољци.

Годишњица НАТО агресије - Sputnik Србија
Бомбардовање СРЈ: Голобради хероји у паклу Кошара /видео/
Битка на Кошарама трајала је до краја НАТО агресије на СРЈ 10. јуна 1999. године, преноси Танјуг.

Губици на обе стране су били велики: 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). У непријатељским редовима тзв. ОВК је изгубила преко 200 припадника, а уништено је и пет тенкова Војске Албаније, наводи се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала