Упозоравајућа симулација: Научници снимком показали како се вирус шири по радњи /видео/

© Фото : YT/Aalto UniversityТродимензионални приказ ширења вируса корона у затвореном простору
Тродимензионални приказ ширења вируса корона у затвореном простору - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници са универзитета „Алто“ направили су анимацију која показује како кашаљ може лако да зарази људе у продавници.

Упозоравајућа анимација показује, како објашњавају научници, да капљице које у ваздуху остају неколико минута после само једног кашља, могу да заразе људе у два околна реда, односно рафа у супермаркету, преноси „Блиц“.

Компјутерска симулација показује како вирус са инфициране особе путује у затвореном простору, а чак и када инфицирана особа оде, за њом остаје облак капљица.

Како се на снимку види, чим се особа закашље, вирус се шири кроз простор. Плаве куглице су делови вируса који остају ниже, док жути иду изнад њих.

И после целог минута, како показује снимак, огроман број честица остаје у рафу у коме је била инфицирана особа, а облак прелази у следећи раф.

У другом минуту, док најгушћи облак честица остаје у првом рафу, види се да се добар део честица ипак шири не само на други, већ и на трећи раф.

Порука научника који су саставили ову симулацију, јесте да је најбољи начин да се заштитимо тај да што више избегавамо гужве које су карактеристичне за супермаркете.

Како даље објашњавају, падање капљица на под може да траје и до неколико минута, а екстремно мале честице вируса и не падају на под, већ се крећу ваздухом или остају да лебде у њему уколико нема ваздушних струја. Неке од тих честица могу да заврше у респираторном тракту пролазника.


Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала