Земље ОПЕК+ почеле видео-састанак о стабилизацији тржишта нафте

© AFP 2023 / JOE KLAMARПрипадници обезбеђења посматрају са крова зграде седишта ОПЕК-а у Бечу
Припадници обезбеђења посматрају са крова зграде седишта ОПЕК-а у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље чланице ОПЕК+, укључујући Русију и Саудијску Арабију, као и државе изван савеза, почеле су састанак на којем је планирано да се настави дијалог о смањењу производње нафте за стабилизацију тржишта усред пандемије вируса корона, изјавио је извор у једној од делегација.

Значајно је да ће се овај пут састанак одржати у новом формату видео-конференције због безбедносних мера у вези са, опет, пандемијом. Очекује се да ће сваки министар енергетике присуствује из кабинета у својој земљи. Није планиран пренос састанка.

Како је раније за Спутњик изјавио извор, земље које нису чланице ОПЕК+, као што су Аргентина, Индонезија, Египат, Тринидад и Тобаго потврдиле су своје учешће на састанку. Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Канада, Бразил, Колумбија, Норвешка, Еквадор и Чад такође су позване на састанак, али није јасно да ли ће учествовати.

Министарство енергетике Русије у среду је објавило да је Русија спремна да учествује у новом споразуму у оквиру свог удела у укупној производњи. Раније је Русија изјавила да је неопходно смањити производњу нафте у свету за 10 милиона барела дневно од нивоа првог тромесечја уз учешће земаља као што су Сједињене Америчке Државе. Према незваничним информацијама, Русија ће морати да смањи производњу за 1,6 милиона барела дневно.

Како су саопштили извори агенције Ројтерс, Саудијска Арабија спремна је да смањи производњу за четири милиона барела дневно са рекордног нивоа у априлу од 12,3 милиона барела дневно.

Почетком марта државе ОПЕК+ нису успеле да се договоре о променама параметара споразума о смањењу производње нафте, нити о његовом продужењу. Саудијска Арабија инсистира на додатном смањењу производње, што није у интересу Русије која се залаже за очување садашњег договора.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала