Апел економисте: Потребне и шире мјере за опоравак привреде Црне Горе

© Sputnik / Александар МилачићХотел Сплендид у Бечићима
Хотел Сплендид у Бечићима - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Предложене мјере за опоравак привреде Црне Горе треба да буду још шире, сматра посланик у Скупштини Црне Горе и искусни економиста Александар Дамјановић.

Због неповољне економске структуре која се ослања на услужне дјелатности и са практично непостојећом индустријском базом, упозорава Дамјановић, Црна Гора спада у ред посебно рањивих држава на економски утицај пандемије ковид 19 и зато су хитно потребне свеобухватне мере подршке економији.

Дамјановић процјењује да је од 15. марта када су уведене мјере Министарства здравља за сузбијање епидемије, у Црној Гори обустављено око педесетак привредних дјелатности у којима ради преко 25 хиљада запослених, послодаваца и предузетника.

Ефикасније мјере Владе за опоравак привреде

Имајући у виду да неке од погођених дјелатности чине и до 30 одсто црногорског БДП-а, Дамјановић нема дилему да су Црној Гори хитно потребне мјере за очување економске и социјалне супстанце, али и за пуко економско преживљавање, па стога апелује да је неопходно да мјере које Влада доноси буду брже предлагане, свеобухватне и конзистентне.

Овај искусни економиста каже да већину досадашњих мјера које је донијела црногорска Влада лично сматра недовољним и неадекватним.

„Прво, мјере попут одлагања пореских обавеза које су дефинисане кроз уредбу Владе су недовољне и мислим да умјесто одлагања пореских обавеза ми морамо за период од када погођене дјелатности не раде, па до када оне профункционишу, отписати те пореске обавезе, јер само одлагање не значи ништа нити им чини олакшицу.“

„Затим, мјере које се тичу подршке предузетницима и слободним професијама, од таксиста, фризера, власника козметичких салона и запошљених у угоститељству, туризму и малопродаји... морају да буду у правцу да се свима њима помогне у дијелу субвенционисања зарада од момента од када (без њихове воље) они не могу да раде, до момента када поново почну да раде“, каже Дамјановић.

Очување сваког радног мјеста кључни услов опоравка

Наш саговорник посебно апелује да се мора адекватно помоћи привреди, уколико желимо да привреда помогне држави након што се ствари поново врате у нормалу, те упозорава да уколико се сада не помогне адекватно или та помоћ не буде благовремена, онда ће требати више времена да се привреда опорави, што значи да ће посљедице и штете бити много веће. 

„Дакле, не одлагање пореских обавеза већ отпис пореских обавеза. Не кредитирање и одлагање кредита, него директно субвенционирање поготово у дијелу зарада, јер сматрам да је очување сваког радног мјеста које сада без своје кривице не функционише, кључни услов економског опоравка“, увјерен је Дамјановић.
© Sputnik / Ольга Головко / Уђи у базу фотографијаЈасно је из економске теорије и из праксе, да је много теже и скупље да се неко радно мјесто угаси па да се поново рестартује, него да се оно очува привремено и да се људи на најбржи могући начин врате својим пословима.
Апел економисте: Потребне и шире мјере за опоравак привреде Црне Горе  - Sputnik Србија
Јасно је из економске теорије и из праксе, да је много теже и скупље да се неко радно мјесто угаси па да се поново рестартује, него да се оно очува привремено и да се људи на најбржи могући начин врате својим пословима.

Он додаје да је више него јасно и из економске теорије и из праксе да је много теже и скупље да се неко радно мјесто угаси, па да се поново рестартује, него да се оно очува привремено и да се људи на најбржи могући начин врате својим пословима.

У 2020. неизбјежан пад БДП-а

Наш саговорник такође истиче и да је као посланик позвао црногорског министра финансија да малтене суспендује све процјене које су до сада даване на основу пројектованих стопа раста привреде у овој години од 3 до 4 одсто БДП-а.

„Од тога нема ништа. Црна Гора чак и када би се крајем маја вратила у регуларно пословање, била би у зони техничке рецесије и ја очекујем за 2020. годину пад БДП-а. Он може бити од минус 1 одсто до минус 5 одсто, па чак и већи, ако изостану праве мјере. Али је јасно да се све процјене морају заснивати на прогнози рецесије у текућој години“, категоричан је Дамјановић.

Он такође додаје и да је позвао министра финансија да током маја изађе и са ребалансом буџета јер је, како каже, јасно да ћемо имати мање од планираног прилива, а више потреба на расходној страни, што аутоматски значи да ће црногорски буџет морати додатно да се задужи. „А знате и сами да свака година актуелне власти кошта 400-500 милиона евра нових дугова од референдума па наовамо“, подсјећа Дамјановић.

Задуживање неминовно

Због свега наш саговорник предвиђа да ће задуживање државе Црне Горе, како би се санирала криза, морати да буде много веће, али истовремено признаје да је тешко говорити о којим цифрама је ријеч у смислу задужења ЦГ.

„Међутим, када се задужимо и направимо ребаланс буџета и опредијелимо средства, а мораћемо без обзира на отпоре да идемо и на субвенције и директно кредитирање и отпис потраживања, онда то значи да та средства тада морамо прецизно да усмјеримо заиста на оне коме су потребна и ко ће то најбоље и најбрже да врати држави и грађанима, а не ономе који ће (а тих покушаја већ има) да користи ову кризу да своје нерационално и политичко пословање покрије алибијем пандемије корона вируса“, јасан је Дамјановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала