Бугарска критиковала ЕУ: Наше камионџије вам испоручују лекове, а ви их осуђујете на глад

© REUTERS / Stoyan NenovКолона камиона се виде на аутопуту у близини граничног прелаза Кулата између Бугарске и Грчке
Колона камиона се виде на аутопуту у близини граничног прелаза Кулата између Бугарске и Грчке - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски посланик у Европском парламенту Ангел Џамбаски упутио је оштру критику председнику Европског савета Шарлу Мишелу због усвајања реформи друмског саобраћаја познатијих као Пакет мобилности. Према речима политичара, предложене мере у вези са транспортом робе значиће за Бугарску уништавање пословања у тој области.

Џамбаски је скренуо пажњу на то да у периоду кризе компаније из источне Европе превозе маске, лекове и респираторе.

„Могу да наведем конкретну (бугарску) компанију која испоручује шприцеве из Белгије у Француску и обрнуто. Возачи те фирме ризикују животе достављајући лекове болницама са великим бројем оболелих, са стотинама оболелих Француза и Белгијанаца. Тренутно на магистралама у западној Европи 99 одсто камиона има пољске, румунске, бугарске и балтичке таблице“, рекао је политичар.

Он је упутио оштру критику председнику Европског савета.

„Зар Вас није срамота, драги Шарл? Док осуђујете те људе, превознике (из источне Европе) на незапосленост и глад, они буквално спасавају животе ваших сународника и најближих пријатеља у Француској. Да они не испоручују медицинску опрему, стотине, ако не и хиљаде људи највероватније би се опростили са животом. Они достављају намирнице продавницама, поштовани председниче, да би свега било довољно и да становништво не би паничило. Испоручују и тоалетни папир, за којим је у Белгији велика потражња“, изјавио је бугарски посланик.

Џамбаски је назвао лицемерним понашање оних који подржавају Пакет мобилности, имајући у виду тренутну ситуацију са вирусом корона и режим у којем возачи морају да раде.

Такође је скренуо пажњу на чињеницу да у условима кризе брига о возачима није приоритет.

„Зашто они сада могу да спавају у кабини, а сутра (када ће усвојити Пакет мобилности) не? Данас није планиран никакав повратак возача, нити камиона, зар не? Терате их на карантин на путу, јер су Француској, Италији, Немачкој и Белгији потребне маске, заштитна одећа, респиратори и намирнице. Све то испоручујемо ми, периферне земље, јер ваших возача нема на путевима“, рекао је политичар.

Према мишљењу бугарског посланика, источноевропске компаније требало би да одбију такве вожње.

„Знате, драги Шарл, ово несхватљиво, дрско и безобразно лицемерје заслужује само једну ствар: да источни превозници врате своје камионе и оставе вас да сами излазите на крај са ситуацијом. Међутим, ми то нећемо учинити јер би се стотине, можда и хиљаде Белгијанаца, Француза и Немаца тада опростило са животом. Не можемо и нећемо дозволити да то лежи на нашој савести“, рекао је политичар.

Раније је Џамбаски више пута критиковао предложена правила рада возача камиона: нове мере подразумевају обавезан повратак у земљу регистрације једном у неколико недеља и одмор возача ван возила о трошку компаније.

Циљ усвајања Пакета мобилности, према мишљењу посланика, састоји се у избацивању са тржишта компаније из источне и централне Европе. Тим правилима противе се и Мађарска, Румунија, Литванија, Летонија, Пољска, Кипар и Малта.

Савет Европске уније је 7. априла подржао Пакет мобилности, а сада Европски парламент мора да изгласа мере, после чега ће бити објављене у Службеном гласнику, а ступиће на снагу 20 дана касније.

Одлука је донета упркос жалбама неколико земаља и позивима да се обуставе реформе, како би се помогло превозницима угроженим пандемијом корона вируса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала