Дачић признао: Очекивали смо већу помоћ од ЕУ ― Србија ће преиспитати њено функционисање

© Sputnik / Дејан СимићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија захвална Европској унији (ЕУ) на помоћи након избијања пандемије вируса корона, али да је Београд очекивао да та помоћ буде већа и да брже стигне.
„ЕУ је послала онолико помоћи Србији колико је могла, онда када је била у стању да ту помоћ упути и на томе смо захвални. Да ли смо очекивали више, а нарочито да ли смо очекивали брже? Искрено ― јесмо“, рекао је Дачић за „Новости“.

Он је казао да Србија као земља-кандидат за чланство има многе обавезе према ЕУ које испуњава и да јој то даје пуно право да очекује да је ЕУ третира као свог члана у тешким тренуцима.

„Наша политика према ЕУ се не мења, чланство је и даље приоритет, јер је то у најбољем интересу Србије. Али период после ове кризе биће и период преиспитивања како функционише Унија и то ће учинити многе њене чланице. Наравно, и Србија ће у томе учествовати као страна заинтересована за будућност и боље функционисање ЕУ“, рекао је министар.

Дачић је навео да и сама ЕУ међу својим садашњим чланицама има много проблема да одржи поверење у вредности на којима је саздана, јер се снага тих вредности најбоље тестира у кризним ситуацијама.

„Ово није прва криза у којој је ЕУ прешла преко својих темељних начела, сетите се само мигрантске кризе 2015. године када су једна по једна чланица затварале своје границе, рушећи споразуме о слободи кретања и прихватању азиланата. Србија је и тада била много већи Европљанин од многих у ЕУ, а и сада је“, рекао је Дачић.


Одсуство солидарности у Европској унији услед пандемије вируса корона било је тема Спутњикове емисије „Пророк“:

Прочитајте још:

► Кина и Русија мењају свет хуманошћу, а Европа се љути

► Народ окреће главу од ЕУ, а власт се држи за Брисел: Куда иде Италија после страшног удара короне

Сад падају маске: Од Америке и Кине преко ЕУ до Косова и Црне Горе сви су показали своје лице

► Сад „непријатељи“ спасавају НАТО земље од вируса

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала