Девет европских држава ублажава рестриктивне мере

© AP Photo / Henrik MontgomeryГлавна шопинг зона крајем марта
Главна шопинг зона крајем марта  - Sputnik Србија
Пратите нас
Неке европске земље најавиле су ублажавање рестриктивних мера уведених половином марта у циљу борбе против корона вируса, преноси Ројтерс.

У Аустрији ће продавнице које не продају основне животне намирнице веће од 400 квадратних метара бити поново отворене у уторак 14. априла, као и „уради сам продавнице“ и баштенски центри. Отварање шопинг центара, фризерских салона и већих радњи најављено је за 1. мај уколико не дође до погоршања ситуације. Ресторани и хотели биће постепено отварани од средине маја.

Бугарска влада дозволила је да од 7. априла поново раде пијаце, „уради сам продавнице“, продавнице алата и бицикли.

У овој земљи ублажене су мере које се односе на бављење спортским активностима напољу, као што су трчање и вожња бицикла, док ће рестрикције у погледу путовања бити ублажене након Ускрса.

Данска ће 15. априла отворити обданишта и школе за ученике од првог до петог разреда. Све друге мере против ширење вируса остаће на снази најмање до 10. маја.

Норвешка је најавила постепено ублажавање мера које ће отпочети 20. априла са отварањем обданишта, док ће школе за ученике од првог до четвртог разреда бити отворене недељу дана касније. Ублажавање забране рада за фризерске и козметичке салоне такође је најављено за овај месец.

Финска влада разматра да ублажи рестрикције за саобраћај у подручју око Хелсинкија, али је трајање других забрана продужила до 13. маја.

У Немачкој ће 14. априла бити размотрено ублажавање правила о социјалној дистанци, док ће се о постепеном повратку на нормалан живот разговарати након ускршњих празника уколико се и даље настави позитиван тренд у погледу епидемиолошке ситуације у земљи.

У наредних неколико недеља у Ирској је могуће ублажавање забране изласка из куће и поновно отварање неких продавница.

Литванија, у којој су мере карантина продужене до 27. априла, најављује да је после Ускрса могуће ублажавање мера, посебно оних које се односе на рад малих предузетника.

У Швајцарској влада планира ублажавање рестриктивних мера крајем месеца, након истека мера карантина које су продужене до 26. априла.

У Украјини је влада најавила могуће ублажавање рестрикција крајем овог месеца, које ће почети поновним радом јавног превоза и укидањем забране одласка на посао.

Прочитајте још:

-Чешка зауставила ширење коронавируса, враћа се у нормалан живот

-Кисић Тепавчевићева: Ако овако наставимо, ускоро се ближи крај епидемије

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала