Откривено шест нових врста вируса корона које преносе слепи мишеви

Пратите нас
Нови типови вируса корона пронађени су код три врсте слепих мишева. Сматра се да немају блиску везу са вирусима који изазивају смроносне заразе попут САРС-а, МЕРС-а или Ковида 19 и још увек није јасно могу ли се пренети на друге врсте, укључујући и људе.

Научници су открили шест нових типова вируса корона које преносе слепи мишеви у намери да идентификују нове опасности док пандемија Ковида 19 захвата планету.

Истраживачи Смитсониан глобалног здравственог програма идентификовали су вирусе проучавајући узорке више од 11 врста слепих мишева у Мјанмару, наводи часопис „Плос“.

Начници су сакупили више од 750 узорака пљувачке и измета слепих мишева у периоду од 2016. до августа 2018. на местима где људи лакше долазе у контакт са излучевинама слепих мишева

Утврђено је да три врсте слепих мишева носе три досад непознате врсте алфа корона вируса и три врсте бета корона вируса.

Претходна три вируса названа су ПРЕДИКТ-КоВ-47, 82 и 90, а потоња три ПРЕДИКТ-КоВ-92, 93 и 96. Део назива „ПРЕДИКТ“ односи се на истоимени програм америчке владе који се бави откривањем нових заразних болести које би се могле из природе пренети на људе.

Новооткривени вируси припадају породици вируса корона али се сматра да нису уско повезани са вирусима који узрокују Тешки акутни респираторни синдром (САРС) блискоисточни респираторни синдром (МЕРС) или Ковид 19. Такође, није познато да ли могу заразити људе и колико су опасни по људско здравље.

„Многи корона вируси не представљају ризик за људско здравље, али кад идентификујемо ове болести на животињама, на извору, имамо драгоцену прилику за истраживање потенцијалне претње“, навела је у саопштењу коауторка студије Сузан Мареј, диркеторка Смитсониан глобалног здравственог програма.

„Будно надгледање, истраживање и образовање су најбоља средства која имамо за спречавање пандемија пре него што се појаве“, закључила је она.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала