Планета је данас последњи Аргонаут у грозничавој потрази за златним руном

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ко је последњи Аргонаут у истоименом награђеном роману, шта додатно значи нова метафора о потрази за златним руном и по чему се у њој данас можемо сви препознати?

Како су два митска путовања, потрага за руном као симболом смисла и среће, али и Одисејев повратак кући, добили у овом времену додатни значај и објашњење – за „Орбиту културе“  открива аутор овог дела, писац Александар Гаталица.

Како изгледа пандемијска изолација у амбијенту Делиблатске пешчаре у којој већ деценијама живи и ствара, зашто су антички митови и данас актуелни као и у време њиховог настанка, зашто сазвежђа нуде савременом човеку најјачу наду – за „Орбиту културе“  говори највећи рокер међу сликарима, некадашњи члан групе Силуете, Александар Цветковић.

Ко је издао Ану Франк, какви се све одговори крију у животној причи најпознатије девојчице , симбола страдања деце у време фашизма и другог светског рата?,Неки од тих одговора садржани су у књизи „Све о Ани“, о којој разговарамо са  уредницом из „Креативног центра“, Славицом Маринковић.

Како можемо превазилазити стања страха и анксиозности, зашто је данас више него икад важно да ослушнемо себе и преиспитамо да ли живимо у складу са својим вредностима, колико су у свему томе важни други – питамо психотерапеута и лекара Даниела Мешковића.

Шта нам говори податак да је у Србији у последњих месец дана замрло тржиште књига а штампарије и књижаре остале затворене? Да ли је домаће издаваштво пред једним од највећих искушења, можда и пред гашењем – нека су од питања на која одговарају Гојко Божовић, уредник у издавачкој кући „Архипелаг“, Ненад Шапоња из куће „Агора“ и Владислав Бајац, оснивач „Геопоетике“.

ОРБИТА КУЛТУРЕ 11.04.2020.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала