Тајна историја вируса: Корона је Њујорком кружила недељама пре него што је откривена

© Фото : Уступила Спутњику Инес НовачићЊујорк, Бруклин - на улицама нема људи који шетају, само редови испред самопослуга и апотека
Њујорк, Бруклин - на улицама нема људи који шетају, само редови испред самопослуга и апотека - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова истраживања показују да је вирус корона почео да кружи Њујорком средином фебруара, недељама пре него што је потврђен први случај и да су га путници углавном донели из Европе, а не Азије.
„Очигледно је претежно европског порекла“, рекао је Харм ван Бејкел, генетичар приватног њујоршког Медицинског факултета Ајкан, који је један од аутора студије, објавио је „Њујорк тајмс“.

Други тим са Медицинског факултета Универзитета у Њујорку дошао је до сличних закључака упркос проучавању другачијих група случајева.

Оба тима су почела средином марта да анализирају геноме вируса корона. Истраживања су открила да је вирус почео да се шири раније него што се мислило, а то је могло да буде откривено агресивним тестирањем, преноси „Блиц“.

Након избијања епидемије у Вухану, амерички председник Доналд Трамп забранио је 31. јануара улазак у земљу странцима који су у претходне две недеље били у Кини.

Међутим, Италија је почела да затвара градове тек крајем фебруара, а Трамп је 11. марта рекао да ће забранити улазак странцима из већине европских земаља. Ипак, Њујорчани су тада већ путовали кући са вирусом, а да тога нису били свесни.

Напад вируса

Вируси нападају ћелију и преузимају контролу над њеном „машинеријом“, која потом умножава вирус. Процес је брз и неправилан. Нови вируси могу да створе мутацију која није била присутна у њиховом претку. Ако нови вирус успе да „побегне“ од домаћина и зарази друге људе, његови потомци ће наследити ту мутацију.

Праћење вирусних мутација захтева секвенцирање целокупног генетичког материјала у вирусу - његовог генома. Једном кад научници прикупе геноме из више вирусних узорака, могу да упоређују њихове мутације. Другим речима, могу да реконструишу његову прошлост.

© Sputnik / Brian Smith / Уђи у базу фотографијаНе знају којим је тачно летом одређени вирус стигао из Европе у Њујорк, али наводе да су истраживањем вируса разоткрили „раздобље несметане трансмисије од краја јануара до средине фебруара“.
Тајна историја вируса: Корона је Њујорком кружила недељама пре него што је откривена - Sputnik Србија
Не знају којим је тачно летом одређени вирус стигао из Европе у Њујорк, али наводе да су истраживањем вируса разоткрили „раздобље несметане трансмисије од краја јануара до средине фебруара“.

Научници са Универзитета Пен недавно су користили ову методу да открију порекло вируса, названог САРС-КоВ-2. Иако теорије завере тврде да је вирус створен у лабораторији, вирусни геном открива да је настао међу шишмишима.

У јануару је тим кинеских и аустралијских научника објавио структуру првог генома новог вируса. Од тада су научници широм света секвенцирали њих више од 3.000. Неки су генетички слични једни другима, док други имају карактеристичне мутације.

Заражени милиони људи

У свету је потврђено више од 1,6 милиона случајева ковида 19, а стварна бројка је вероватно милионима већа. Но, сада геноми вируса откривају раније скривену историју вируса.

Научници са њујоршког Медицинског факултета Ајкан открили су тако да су вируси у Њујорку практично идентични вирусима који су откривени широм Европе.

Не знају којим је тачно летом одређени вирус стигао из Европе у Њујорк, али наводе да су истраживањем вируса разоткрили „раздобље несметане трансмисије од краја јануара до средине фебруара“.

Највећи амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи изјавио је да је то „вероватно тачно“.

„Путовања из Кине смо одмах одсекли, али Европа је постала епицентар релативно брзо, посебно у северној Италији“, казао је Фаучи.

„Имајући у виду количину ваздушног саобраћаја из Италије за Њујорк, није уопште изненађујуће да је вирус овде ненамерно посејан пре него што су и тамо знали шта се стварно догађа. То је један од разлога што смо сада у тешкој ситуацији“, додао је он.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала