Три оброка, кућни ред, потпуни надзор: Како фунционише болница на Сајму /видео/

© Фото : Министарство одбранеПацијенти у привременој болници на Београдском сајму
Пацијенти у привременој болници на Београдском сајму - Sputnik Србија
Пратите нас
У привременој болници у Хали 1 Београдског сајма лече се пацијенти са лакшим симптомима вирус короне. За њих је обезбеђена медицинска нега 24 часа дневно, сваког дана, храна и смештај, а Војска Србије врши контролу уласка и обезбеђење објекта, саопштено је из Министарства одбране.

Главни медицински координатор привремене болнице на Београдском сајму потпуковник др Вељко Милић са Клинике за ургентну интерну медицину Војномедицинске академије каже да се ради у три смене, по осам сати, а у свакој смени се налази по четири лекара и по 10 до 12 медицинских техничара.

„То бројно стање ће се мењати у складу са динамиком којом се хала буде пунила пацијентима“, рекао је Милић.

Према његовим речима, најбитнији је пријем пацијента, када Ковид 19 позитивни пацијенти улазе у халу и г се проверава њихова медицинска документација, нотира се њихова терапија уз напомену да ли болују од неких хроничних болести. Већина оних који болују од хроничних болести, како је додао, дужна је да понесе своју редовну терапију од куће.

„Свакодневно се врше визите, око 9 и 16 часова, где се обилазе све собе и проверава здравствено стање пацијената. Свако погоршање здравственог стања констатује се и преноси се координатору преко ‘мотороле’. Свакодневно одржавамо комуникацију, јер нема мешања ‘црвене’ и ‘зелене’ зоне. На основу тога, процењујемо и требовање лекова и материјала“, објаснио је Милић.

Он је истакао да постоји веома добра координација и веома добро прописане процедуре о пријему, смештају и отпусту пацијената.

© Фото : Министарство одбранеГлавни медицински координатор привремене болнице на Београдском сајму потпуковник др Вељко Милић са Клинике за ургентну интерну медицину Војномедицинске академије каже да се ради у три смене, по осам сати, а у свакој смени се налази по четири лекара и по 10 до 12 медицинских техничара.
Три оброка, кућни ред, потпуни надзор: Како фунционише болница на Сајму /видео/ - Sputnik Србија
Главни медицински координатор привремене болнице на Београдском сајму потпуковник др Вељко Милић са Клинике за ургентну интерну медицину Војномедицинске академије каже да се ради у три смене, по осам сати, а у свакој смени се налази по четири лекара и по 10 до 12 медицинских техничара.

Сваки пацијент, како је истакао, добија кућни ред, којег треба да се придржава, а обезбеђена су сва три оброка, а храна је квалитетна и укусна.

Говорећи о процедури, потпуковник др Милић је истакао да пацијент који је позитиван мора до привремене болнице на Сајму да буде довезен санитетским возилом, на препоруку доктора која је написана на специјалистичком налазу, односно отпусној листи.

„На отпусној листи је нотиран почетак терапије и препорука за даљу терапију коју смо ми дужни да овде спроведемо за сваког пацијента“, рекао је доктор.

Додао је да пацијенте највише интересује када су тестирање те напоменуо да за сада успевају да их спроводе у седмодневним интервалима, које је прописао Кризни штаб.

Компликованијих случајева до сада није било, нагласио је Милић, као ни захтева да се неки пацијент из Хале пребаци у неку установу вишег нивоа здравственог збрињавања.

© Фото : Министарство одбранеПацијенте највише интересује када су тестирање а доктор Милић каже да за сада успевају да их спроводе у седмодневним интервалима, које је прописао Кризни штаб.
Три оброка, кућни ред, потпуни надзор: Како фунционише болница на Сајму /видео/ - Sputnik Србија
Пацијенте највише интересује када су тестирање а доктор Милић каже да за сада успевају да их спроводе у седмодневним интервалима, које је прописао Кризни штаб.

Додао је да је најмлађи пацијент је имао осам година, а најстарији пацијент 72 године.

Имајући у виду да се ради у три смене, како је додао, то значи да пацијенти имају потпуни медицински надзор и медицинску негу током 24 часа сваког дана.

„Комбинација здравствених радника из војног и цивилног сектора одлично функционише и сви се добро уклапамо, чему посебно доприноси постојање процедура које су прописане“, истакао је потпуковник Милић, додајући да се медицинске екипе смењују на 10 дана, а током осмочасовне смене медицинско особље је по четири сата у хали, јер је таква процена дневног ангажовања.

Међу лекарима и волонтери

Волонтер из Београда Драган Симић је специјализант је који је желео да помогне у борби против вируса корона и пријавио се за рад.

„Мој посао овде је да четири сата проводим у хали са пацијентима и помажем у свему – од дељења терапије, мерења температуре и притиска, да помогнем уколико се неко пожали на неке тегобе. Затим помажем око пријема нових пацијената и отпуштања оних код којих су се стекли услови за то. После тога још четири сата помажем докторима у координирању и осталим обавезама“, рекао је волонтер Симић преноси се у саопштењу министарства.

Према његовим речима страх увек постоји, али то је „страх који мотивише да се више трудите и пазите на себе“.

„Увек постоји могућност контаминације и преноса инфекције, али првенствено морате себе да заштитите да бисте заштитили и друге. На Сајму су пацијенти с благим симптомима или без симптома који се осећају снажно и здраво и желе да изађу. Морамо да им објаснимо да треба да прође одређени период инкубације да би се урадили тестови и ако два узастопна теста покажу да су негативни они могу да изађу. Некада је то лакше објаснити, а некада теже“, нагласио је Симић.

Пацијенти на сајму са лакшом клиничком сликом

У привременој болници на Београдском сајму је и Александар Цветковић из Јагодине, а како каже ту је три дана.

„Највероватније да сам се инфицирао у банци и стигао ми је резултат да сам позитиван. Температуру сам имао 17 дана, али сада се супер осећам и овде су стварно добри услови. Немам замерки никаквих“, нагласио је Александар из Јагодине, напомињући да време добро организовано и да има доста ствари за занимацију.

© Фото : Министарство одбранеНеки од пацијената напомињу да је време добро организовано и да има доста ствари за занимацију.
Три оброка, кућни ред, потпуни надзор: Како фунционише болница на Сајму /видео/ - Sputnik Србија
Неки од пацијената напомињу да је време добро организовано и да има доста ствари за занимацију.

Он је истакао да је после болница у Јагодини и Ћуприји, након добијања резултата пребачен у КБЦ Земун, где је излечен.

„Сад сам овде потпуно здрав и не осећам више никакве симптоме“, наглашава Александар, додајући да сада чека додатна тестирања, јер је неопходно да резултат буде два пута негативан да би могао да оде кући.

Међу пацијентима у привременој болници на сајму је Метју Лидвек из Чикага, који је у Србији боравио у посети породици.

Он је пре две недеље осетио симптоме који одговарају Ковид 19, па је лечен на Инфективној клиници у Београду где је провео седам дана. Метју истиче да је веома задовоља негом током лечења у Београду и да је медицинско особље веома добро бринуло о њему. О боравку на сајму има позитивне утиске, каже да је храна добра, медицинска нега адекватна, као и да има услова и за одмор и за забаву.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала