Две најмоћније технолошке компаније развијају систем који ће пратити контакте три милијарде људи

CC0 / Пиксабеј / Вирус корона – илустрација
Вирус корона – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Компаније „Епл“ и „Гугл“ заједно развијају технологију која ће омогућити да добијемо обавештење уколико смо недавно били у контакту са особом која је позитивна на вирус корона. Ова технологија могла би да се користи у праћењу контаката више од три милијарде људи, колико сада користи оперативне системе ове две компаније на својим телефонима.

Откако се нови вирус корона појавио, и владе и произвођачи технологије разматрају системе који ће омогућити да се преко мобилних телефона прати куда се људи крећу и са ким долазе у контакт, преноси РТС.

Мобилни телефон - Sputnik Србија
Русија ће уз помоћ телефона пратити све који су били у контакту са инфицираним

У појединим земљама су ови системи већ имплементирани. Такозване апликације за праћење контаката помажу званичницима јавног здравља да предухитре ширење вируса, што би на крају довело до смањења потребе за физичком дистанцом.

Компаније „Епл“ и „Гугл“ планирају да испрва омогуће апликацијама независних издавача да на њиховим оперативним системима (iOS и Андроид) глатко функционишу.

У другој фази, они би направили технологију која би била уграђена у саме оперативне системе и не би било потребе да се посебно инсталира.

Будући да оперативне системе ових компанија, како преноси Блумберг, тренутно користи око три милијарде људи на планети, тако би било могуће праћење контаката више од трећине светске популације.

Како ће радити технологија за праћење контаката  „Гугла“ и „Епла“

Њихова технологија радила би тако што би корисник прво дао пристанак за коришћење.

Уколико се две особе сретну на ризичној дистанци, њихови телефони аутоматски размењују кодове. Ако једна од тих особа касније у апликацију убаци да је оболела од Ковида-19, сви који су били са њом у контакту, добијају обавештење.

Апликација неће чувати податке о локацији и личне податке, тврде из две највеће светске технолошке компаније.

Како сачувати приватност

С друге стране, ови системи неминовно доводе до кршења права приватности. Ако би пали у погрешне руке, сирови подаци о локацијама могу да открију било шта о нама, почев од политичких опредељења и ангажмана, новинарских извора, па до прељубе.

Како се овакви системи појављују, тимови стручњака за криптографију покушавају да ураде наизглед немогуће – да развију системе за праћење контаката без могућности надзора како би сачували приватност зараженог, али и обавестили оне који су били у његовој близини да је заражен.

Кинези у првинцији Хубеи након изолације - Sputnik Србија
Грађани Вухана изашли из карантина, али добили QR код

Јун Вилијам Ју, професор математике на Универзитету у Торонту који је сарађивао са канадском владом на развоју програма за праћење контаката, тврди да је ово могуће.

У заједничкој изјави коју су објавили у „Еплу“ и „Гуглу“ наглашавају да је приватност, транспарентност и добровољни пристанак од кључног значаја за успех овог пројекта.

„Јавно ћемо објављивати све информације о раду апликације за све који желе да их анализирају“, тврде челници ове две најмоћније технолошке компаније.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала