Изградња трећине стамбених објеката у Русији може бити обустављена због карантина

CC0 / Pixabay / Арматура
Арматура  - Sputnik Србија
Пратите нас
За месец дана карантина у Русији може доћи до обустављања радова на 30 одсто градилишта стамбених објеката. Такву прогнозу је за лист „Известија“ дала агенција за рејтинг грађевинског комплекса (РАСК).

Проблеми су се појавили због смањења продаје станова и прекида испоруке материјала. Током прве нерадне недеље у земљи је обустављена производња, а како ће убудуће функционисати, решиће региони.

Али чак и ако фабрике почну са радом, може доћи до проблема са логистиком између субјеката, сматрају експерти. Министарство грађевинарства је већ развило мере за подршку овој индустрији.

Принудно обустављање радова

Према наредби председника Русије, произвођачи грађевинских материјала требало би да престану са радом током нерадних дана који су проглашени у земљи због епидемије вируса корона, рекао је члан комитета Државне Думе Александар Јакубовски, који се бави заштитом права заинтересованих страна.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путиново обраћање нацији: Цео април ће бити нерадан /видео/

Председник Владимир Путин је 2. априла продужио нерадну недељу до 30. априла, а челницима субјеката Руске Федерације дато је право да одлуче која ће предузећа и на који начин радити у регионима.

Неки грађевинари су већ прошле недеље искусили проблеме са прекидима у испоруци грађевинског материјала, истакао је генерални директор компаније „ВекторСтројФинанс“ Андреј Колочински.

Чак и ако производња настави са радом, током карантина може доћи до кашњења у испоруци опреме и материјала, пре свега реч је о логистици између субјеката РФ.

Због тога ће, како је указао извршни директор РАСК Николај Алексејенко, неки грађевинари имати проблеме на градилиштима.

„Већ смо почели да добијамо жалбе власника предузећа да возачи теретних камиона имају проблема са саобраћајном полицијом која, позивајући се на мере самоизолације, ограничава њихово кретање“, рекао је Јакубовски.

Кад престане продаја, престаје и градња нових станова

Сада око 70 одсто свих грађевинара у земљи наставља да продаје стамбене објекте по старим правилима, истакао је Николај Алексејенко. Они граде објекте од новца власника удела у компанији, и када се продаја заустави, нема више новца. Неће имати новца да исплате фабрикама грађевински материјал, а фабрике неће имати новца за производњу, навео је он, оценивши да ће то узроковати прекиде у испорукама за друге грађевинаре.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Мере треба ускладити да не дође до слабљења привреде
„Као резултат тога, за месец дана изолације, око 30 посто свих грађевинских пројеката у земљи може бити обустављено, код најслабијих играча пре свега. Генерално, и без кризе, око 500–600 компанија је било у зони ризика“, процењује Алексејенко.

Генерални директор компаније „Ikon Development“ Антон Детушев сматра да ће на тржишту некретнина остати само јаке компаније, односно оне којима њихов финансијски јастук омогућава да преживе „олују“. Реч је о кључним играчима тржишта, за које ово није прва криза, додао је он.

Помоћ грађевинској индустрији

Министарство грађевинарства Русије прати финансијску ситуацију регионалних грађевинара и заједно са регионима припремило је мере чији је циљ подршка грађевинске индустрије и стамбено-комуналних услуга. На пример, до 1. јануара 2021. године укинута је принудна наплата казни грађевинарима за пробијање рокова.

Сетва у Краснојарском крају - Sputnik Србија
Наређење Кремља: Руска пољопривреда не сме стати

Николај Алексејенко је мишљења да је, поред тога, потребно уврстити грађевински сектор на листу индустрија које је највише погодила пандемија.

Као што је раније објављено, руска влада је препоручила да се не зауставља изградња објеката у којима су радници мигранти.

Како је за „Известија“ објаснио генерални директор грађевинске компаније „Перспектива“ Михаил Иванов, у индустрији ради око 6,4 милиона људи. Од тога 15 до 20 одсто су мигранти из суседних земаља.

Даље ширење вируса корона може изазвати одлив страних радника који данас раде у земљи, а затворене границе неће дозволити запошљавање замена из суседних земаља, што ће такође закомпликовати ситуацију грађевинара.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала