Корона вирус - Sputnik Србија

Пандемија уживо: Свет после пандемије неће бити исти

Пратите нас
Уживо: Пандемија корона вируса из минута у минут ― стање у Србији, региону и свету 11. априла.

Широм света од новог корона вируса оболело је 1,7 милиона особа, преминуло је више од 100 хиљада, а оздравило је више од 376 хиљадаљуди, преноси сајт Ворлдометерс.

У Србији за последња 24 сата регистровано још 275 заражених вирусом корона. Од овог вируса у нашој земљи укупно је оболело 3.380 особа. У последња 24 сата преминуло је још три особе. Укпан број преминулих од ковида 19 у Србији износи 74.

Епидемилог Предраг Кон је рекао да је у петој недељи била најава да идемо на горе, пошто је почела са 305 заражених, али да се то није догодило и да сада шесту недељу почињемо са већом бројком од око 270 заражених, али да је она опет мања него на почетку пете недеље.

"Умерени оптимизам треба неговати, не смемо се сада опуштати, јер ако крене наопако, може врло брзо да се изокрене. Ту је излаз само у гвозденој дисциплини", поручио је Кон.

Свет после пандемије неће бити исти

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер позвао је на солидарност, уз поруку да је пандемија корона вируса испит наше човечности и додао да свет после ове кризе више неће бити исти.

"Свет после неће бити исти. Какав ће бити, то зависи од нас. Учимо из ових сазнања. Верујем да смо на раксрници: или свако за себе, лактовима или ће ново пробуђено ангажовање за друге остати", рекао је Штајнмајер у свом говору.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:01 11.04.2020
22:52 11.04.2020
22:52 11.04.2020
22:51 11.04.2020
22:50 11.04.2020

Како се наводи, преминули пацијенти били су узраста од 52 до 82 године и сви су имали пратеће болести као што су хипертензија, шећерна болест, кардиомипатија и последице инфаркта.

22:48 11.04.2020
22:45 11.04.2020

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је мерама превенције епидемија корона вируса у Србији развучена и да је потребно укупно око десет недеља да се она смири.

Србија је, иначе, у шестој недељи.

22:43 11.04.2020
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 11. април 2020. године: ⠀⠀⠀⠀ 4 - Новооболеле особе у већински српским срединама на КиМ, а 1 особа је преминула. Укупно оболело 44 лица, укупно 2 особе преминуле. Оболела лица су из општина Косовска Митровица (23), Звечан (11), Лепосавић (5), Зубин Поток (4), Липљан (1). Оболели су смештени у: КБЦ Косовска Митровица (8), Студентском центру Косовска Митровица (21), КЦ Ниш (5), КЦ Крагујевац (5), КЦ Србије Београд (1), Београдском сајму (1), кућном карантину (1). ⠀⠀⠀⠀ - По једно новооболело лице је из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока. Преминула особа је из Косовске Митровице. У Зубином Потоку 31 лице налази се у самоизолацији, а седморо лица је узорковано. COVID амбуланти ДЗ у Лепосавићу јавило се 5 лица са респираторним инфекцијама. У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа било је 4 прегледа у COVID амбуланти и није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума за коронавирус. ⠀⠀⠀⠀ - Свакодневно се ради на утврђивању контаката свих заражених лица. ⠀⠀⠀⠀ - Волонтери су наставили да широм КиМ грађанима достављају лекове, заштитну опрему, храну и средства за хигијену. ⠀⠀⠀⠀ - Обезбеђено 60 компјутера за ученике из социјално угрожених породица који похађају ОШ ''Десанка Максимовић'' у Косовској Каменици, како би неометано пратили наставу и могли да буду у контакту са наставницима. ⠀⠀⠀⠀ - Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије. ⠀⠀⠀⠀ - Потврђен први случај заразе вирусом COVID-19 код припадника Кфора.

Објава коју дели Марко Ђурић (@markodjuric.srb) дана

22:41 11.04.2020
Дизниленд - Sputnik Србија
22:24 11.04.2020
22:11 11.04.2020
22:00 11.04.2020

Како је објавио Wорлдометерс.инфо, у Америци је с данашњим даном умрло 18.850 особа, док је у Италији, према последњим подацима, умрла особа мање.

21:32 11.04.2020

Британска краљица Елизабета обратила се јавности други пут за недељу дана и поручила „неће нас победити корона вирус“.

Деведесетрогодишња крајица, која се и симболично налази на челу Енглеске цркве, нагласила је и да „Ускрс није отказан“. Ово је њено прво предускршње телевизијско обраћање нацији током владавине дуге 68 година.

„Ове године Ускрс ће бити другачији за многе од нас, међутим, држећи дистанцу - ми чувамо једни друге. Али, Ускрс није отказан, напротив, нама је Ускрс потребнији него икад,“ рекла је краљица Елизабета.

Прошле недеље, краљица се обратила јавности путем телевизије тек пети пут током своје владавине рекавши да ће Британци остати одлучни и придржавати се забране кретања, остати у самоизолацији и победити пандемију вируса КОВИД-19.

Том приликом, она је садашњу ситуацију упоредила са својим искуствима из Другог светског рата, а данас је те речи подвукла религијском поруком.

„Христово ускрснуће његовим следбеницима је дало наду и нову сврху, том поруком светлости и наде треба да се уздигнемо над онима које нам шаљу тама и смрт. Нека ускршњи пламен живота буде наш водич у времену када се суочавамо с оним што је пред нама“ поручила је краљица и додала да ће пандемија бити побеђена, а да ће за ту победу бити заслужан сваки појединац.

„Ускоро ће доћи боља времена, поново ћемо се срести са својим рођацима и пријатељима, а до тада треба да будемо смирени и стрпљиви“, рекла је краљица у видео обраћању на твитеру нагласивши да се људи широм света боре против истог непријатеља.

Ове поруке краљица је послала у моменту када је у Великој Британији од заразе корона вирусом умрло скоро 10.000 људи.

Ове године ускршња служба у Виндзору, којој је сваке године краљица с члановима краљевске породице присуствовала, неће бити одржана због уведених мера које забрањују окупљање.

„Људима свих вера и нација желим благословљен Ускрс,“ поручила је краљица.

Британска краљица Елизабета друга. - Sputnik Србија
20:58 11.04.2020

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер позвао је на солидарност, уз поруку да је пандемија корона вируса испит наше човечности и додао да свет после ове кризе више неће бити исти.

"Свет после неће бити исти. Какав ће бити, то зависи од нас. Учимо из ових сазнања. Верујем да смо на раксрници: или свако за себе, лактовима или ће ново пробуђено ангажовање за друге остати", рекао је Штајнмајер у свом ускршњем говору.

Он је грађане позвао на солидарност и после краја пандемије.

"Ова пандемија није рат, већ испит наше човечности. Немачка не може да изађе јака из кризе, ако наши суседи такође нису јаки и здрави", рекао је Штајнмајер.

Он је рекао да је криза показала да смо рањиви и да се можда предуго веровало да то нисмо.

Немачки председник захвалио је свима, пре свега медицинским радницима на пожртвованости у борби против корона вируса.

Када и како ће рестрикције због сузбијања корона вируса бити ублажене, не одлучују само политичари и стручњаци већ, како је додао, то зависи од свих.

Франк Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија
20:36 11.04.2020
20:28 11.04.2020
20:23 11.04.2020
20:22 11.04.2020
19:38 11.04.2020

Број умрлих од корона вируса у једном дану у Италији поново је порастао - у последња 24 сата забележено је 619 нових смртних случајева, док их је у патек било 570.

Како је саопштено, порастао је и дневни број нових случајева, и то за 4.694, док их је претходног дана било 3.951, преноси Ројтерс.

Запослени клинике у Бергаму у заштитним маскама гледају рендгенски снимак плућа пацијента који има вирус корона - Sputnik Србија
19:27 11.04.2020

Преминула је у суботу, око 11 часова, у београдској болници „др Драгиша Мишовић“ где се у последњих десетак дана борила са опасним вирусом, потврђено је новостима из извора блиских њеној породици.

Информацију о смрти докторке потврдио је у међувремену Синдикат лекара и фармацеута и позвао колеге да јој у понедељак одају почаст минутом ћутања.

Докторка Дуда, како су је звали, била је међу онима који су се, као врсни професионалци, супроставили опаком вирусу. Иако је имала услове за одлазак у пензију остала је на свом радном месту како би са млађима од себе делила вишедеценијско искуство, али их је све заједно затекла корона. Увек је помогала колегама са којима је провела радни век и пацијентима којима се несебично давала.

17:30 11.04.2020

Ниједна мера се не спроводи произвољно и то је основни разлог зашто се сви слажемо да треба да држимо ситуацију са корона вирусом под контролом, што је веома важна ствар у шестој недељи, изјавио је министар Златибор Лончар.

Епидемилог Предраг Кон је рекао да је у петој недељи била најава да идемо на горе, пошто је почела са 305 заражених, али да се то није догодило и да сада шесту недељу почињемо са већом бројком од око 270 заражених, али да је она опет мања него на почетку пете недеље.

"Сам почетак шест недеље је већ нешто нижи и само да остане тако. Надам се да ће се већ крајем шесте недеље бројка спустити. Нећу, ипак, ништа да прогнозирам, сачекаћемо".

Кон каже да ће нагли пад значити да се две недеље за редом то јасно види, да око тога нема дилеме, односно да вирус полако изгуби снагу преношења.

"Тек тада можемо озбиљно почети расправу о томе (о мерама), а дотле морамо да држимо озбиљно ситуацију под контролом, а посебно у домовима за старе где може све да нам падне ако корона вирус уђе у њих", казао је Кон.

Додаје да је све преудзето да се то не деси и да ће, ако се то деси, морати стриктно и брзо да се реагује и да се запослени и са најмањим симптомима склоне са посла.

"Умерени оптимизам треба неговати, не смемо се сада опуштати, јер ако крене наопако, може врло брзо да се изокрене. Ту је излаз само у гвозденој дисциплини", поручио је Кон.

 

Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија
17:01 11.04.2020

"Велико хвала на личном залагању амбасадору Ентонију Годфрију и на помоћи коју САД пружају Србији", написао је председник Србије на свом званичном Твитер налогу.

 

16:11 11.04.2020

У Србији је коронавирусом заражен 441 здравствени радник, рекао је на данашњој конференцији за медије министар здравља Златибор Лончар.

15:59 11.04.2020
14:23 11.04.2020
14:22 11.04.2020
13:23 11.04.2020
13:06 11.04.2020
12:53 11.04.2020

Бразил је прва латиноамеричка земља у којој је број преминулих од корона вируса прешао 1.000.

Министарство здравља те земље потврдило је 1.056 смртних случајева и 19.638 инфицираних.

12:16 11.04.2020

Трећи дан за редом Шпанија бележи пад у броју жртава корона вируса пошто је у протекла 24 часа преминуло 510 особа, саопштило је Министарство здравља додајући да је до сада укупно преминуло 16.353 људи.

То је најмањи пораст у броју жртава корона вируса током ноћи од 23. марта, напомиње Ројтерс.

Број заражених у Шпанији порастао је на 161.852, док је у петак тај број износио 157.022, додаје Министарство здравља.

12:15 11.04.2020
12:07 11.04.2020
11:46 11.04.2020

Епидемија корона вируса још није на врхунцу у Великој Британији и стога ванредне мере не могу бити ублажене, саопштио је данас британски министар здравља Мет Хенкок, преноси Ројтерс.

Са јучерашњих 980 смртних случајева Велика Британија је премашила рекордну дневну смртност у Италији и стигла до скоро 9.000 преминулих од Ковида-19.

Премијер Борис Џонсон се у болници полако опоравља од болести после три дана проведена у јединици интензивне неге, а из његовог кабинета поручују да премијер може да устане из кревета, али да је опоравак на самом почетку.

11:28 11.04.2020

Оперативни штаб Русије за борбу против корона вируса саопштио је да је на територији Руске Федерације за протекла 24 часа забележено укупно 1.667 случајева обољења овим вирусом.

Како се наводи, највећи број регистрованих случајева је у Москви, 1.030.
Поред тога, наводи се да је од вируса је преминуло у последња 24 часа 12 људи, а укупно до сада 106. Истовремено, излечено је 250 пацијената.

11:08 11.04.2020
10:21 11.04.2020

У протеклих 24 часа у престоници Русије је од вируса корона оболело још 149 људи, изјавила је заменица градоначелника Москве Анастасија Ракова. Истовремено, како је рекла, од вируса је излечено 499 људи.

10:20 11.04.2020
10:19 11.04.2020
09:44 11.04.2020

У Аустрији је, од избијања епидемије новог корона вируса, позитивно тестирано 13.561 особа, а број умрлих попео се на 319, саопштило је данас Министарство здравља.

Док број инфицираних расте успорено, забрињава податак да је од јуче број хоспитализованих порастао за око 300.

09:41 11.04.2020
09:36 11.04.2020

Према последњим сазнањима која има амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу, међу нашим грађанима у Канади, којих је 150.000, нема заражених вирусом корона, а добро су и запослени у конзулатима Торонту, Калгарију, Ванкуверу и Отави, као и чланови њихових породица.

Папазоглу је за Танјуг рекао да подаци о зараженима и преминулима у Канади нису добри и у том смислу навео да има преко 21.000 оболелих, а да се сматра да их има и до четири-пет пута више, као и 530 преминулих.

09:32 11.04.2020

Аргентина ће продужити карантин који је увела 20. марта као меру за контролу ширења корона вируса, саопштио је председник Алберто Фернандез. У овој земљи је регистровано 1. 975 случајева корона вируса, а 82 особе су преминуле услед инфекције.

09:31 11.04.2020
09:30 11.04.2020


Тинејџер који је живео у изолованом амазонском племену у Бразилу преминуо је од корона вируса, а његова смрт је изазвала и забринутост због утицаја пандемије на староседеоце.

Како се наводи, смрт петнаестогодишњег дечака из племена Јаномами потврдило је бразилско министарство здравља.

Дечак је од 3. априла био на одељењу интензивне неге у болници Рораима у Боа Висти, главном граду државе Рораима.

Племе Јаномами живи у прашумама и планинама северног Бразила, као и у јужном делу Венецуеле и највеће је релативно изоловано племе у Јужној Америци, а има око 35. 000 људи.

Званичници су саопштили да се вирус проширио вероватно преко рудара који су илегално ушли на територију тог племена.

09:28 11.04.2020
09:28 11.04.2020
08:52 11.04.2020

Број заражених корона вирусом у САД надмашио је пола милиона, иако има назнака да то што Американци остају код кућа помаже у сузбијању инфекције.

Број потврђених случајева Ковида-19 у САД повећава се дневно за 30.000 до 35.000 од када је тестирање постало доступније.

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, 28.000 Американаца се опоравило од корона вируса, а без обзира на велике губитке чак и у Њујорку где де је позитивно 174.100 људи, више него било где у свету, надлежни кажу да успорава такозвани Ковид цунами који је само у тој савезној америчкој држави однео 7.800 живота.

08:44 11.04.2020
08:41 11.04.2020
08:22 11.04.2020
08:19 11.04.2020

Лечење пацијената оболелих од вируса корона траје око две недеље, тако да би више од хиљаду људи требало да оздрави у Русији до краја априла, рекао је водећи специјалиста московске инфективне клинике Виктор Маљејев.

Он је истакао да код тежих случајева лечење може трајати и до два месеца. Међутим, таквих пацијената је око 20 одсто, остали су средње тешки и лаки случајеви.

07:45 11.04.2020
07:44 11.04.2020
07:29 11.04.2020
07:26 11.04.2020
07:26 11.04.2020
07:24 11.04.2020

У Њујорку је у петак потврђено 6.684 нових случајева корона вируса, а преминула је 651 особа.

У граду сада има више од 94.000 заражених. Досад је од последица корона вируса умрло 5.429 људи.

07:23 11.04.2020

Пушење марихуане, чак и када није учестало, повећава ризик од компликација у случају обољевања од Ковида-19, упозоравају стручњаци Америчке асоцијације за плућа.

"Оно што се дешава са вашим дисајним путевима када пушите канабис јесте да долази до одређене упале путева, врло сличне упали изазваној бронхитисом или пушењем цигарета", каже пулмолог Алберт Ризо, представник Америчке асоцијације

С обзиром да Ковид-19 изазива додатну инфекцију, како каже Ризо, логичан закључак је да постоје све шансе да дође до компликација.

Други стручњак из Америчке асоцијације Мичел Глас упозорава да повремено пушење марихуане такође представља ризик.

Према његовим речима, реч је о пацијентима који лекарима не говоре да конзумирају марихуану, мислећи да то није битно, а њихова плућа су такође подложнија компликацијама у случају обољевања од Ковида-19.

"Марихуана гори на знатно мањој температури од цигарета у комерацијалној продаји и због тога особа која је пуши у себе инхалира одређену количину несагорелог дела биљке", каже Глас.

Према његовим речима, то у плућима код осетљивијих особа може да изазове реакцију сличну алергији и тиме може додатно да закомпликује ситуацију.

Осим тога, како каже, у случају такве реакције на марихуану може доћи до симптома сличних прехлади, чиме се додатно компликује дијагностиковање болести.

Глас подсећа на друге негативне утицаје конзумирања марихуане који могу отежати опоравак од Ковида-19, међу којима је и моћ расуђивања која се под дејством канабиса смањује, пренео је Танјуг.

Марихуана - Sputnik Србија
07:12 11.04.2020

Хуманитарни авион данас би требало да оде за Беч, а у недељу за Дубаи, најавио је шеф спрске дипломатије Ивица Дачић, а тим летовима требало би да се врати још наших грађана који су се затекли у иностранству кад је почела епидемија короне.

Ер Србија - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала