Освајачки поход на Африку: Скакавци поједу храну као 10.000 људи

© REUTERS / Baz RatnerНајезда: Скакавци једу усеве у Кенији, Уганди, Сомалији, Етиопији и Судану
Најезда: Скакавци једу усеве у Кенији, Уганди, Сомалији, Етиопији и Судану   - Sputnik Србија
Пратите нас
Ројеви пустињских скакаваца преплавили су делове источне Африке. Најезда ових инсеката прети  да угрози већ крхку ситуацију са снабдевањем намирница, јер један рој може дневно да поједе исту количину усева, као и 10.000 људи.

Очекује се да ће две нове генерације скакаваца до јуна „освојити“ Источну Африку. Од прошлог лета, постојећа популација инсеката повећала се чак четири стотине пута, јављају афрички медији позивајући се на научнике који пажљиво прате ситуацију.

Најезда скакаваца, прво се појавила на Арапском полуострву 2018. године. Инсекти су затим, од јуна прошле године почели да пустоше Источну Африку. Једу усеве у Кенији, Уганди, Сомалији, Етиопији, Судану и другим афричким земљама.

Ситуација је посебно погубна у Кенији, где су скакавци уништили најмање 30 одсто зелених површина до фебруара 2020. Научнике, као и становништво забрињава чињеница да су положили велику количину јаја. Нова генерација штеточина почела је да расте, па се очекује наставак размножавања.  Када и та друга генерација скакаваца почне да полаже јаја, ситуација ће бити још више драматична.

Локалне заједнице су уплашене јер прети глад - ројеви инсеката једу усеве јечма, пасуља и кукуруза. Процењује се да један рој скакаваца има око 150 милиона јединки по квадратном километру.

© REUTERS / Baz RatnerНајезда: Ситуација је погубна у Кенији, где су скакавци уништили најмање 30 одсто зелених површина
Освајачки поход на Африку: Скакавци поједу храну као 10.000 људи - Sputnik Србија
Најезда: Ситуација је погубна у Кенији, где су скакавци уништили најмање 30 одсто зелених површина

Скакавци се могу контролисати уз помоћ пестицида, тврде стручњаци за храну, све док их сушно лето не потисне даље на север. Међутим, текућа пандемија Ковид-19 погоршала је кризу, јер су пошиљке биопестицида, неопходне за сузбијање најезде инсеката, озбиљно смањене због ограниченог путовања и затворених граница.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала