Прогноза руског научника: Безбедна вакцина против короне за годину дана

CC0 / Pexels / Вакцина против болести ковид 19 — илустрација
Вакцина против болести ковид 19 — илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Развој вакцине која би требало да заштити грађане од заразе вирусом корона трајаће око годину дана, изјавио је професор Политехничког универзитета Петар Велики у Санкт Петербургу, руководилац истраживања у области молекуларне вирологије и онкологије Андреј Козлов, и истакао да је у питању ДНК-вакцина која је „веома безбедна“.

„Технолошке карактеристике састоје се у томе да се гени вируса узимају и убацују у вектор заснован на ДНК. Најзанимљивије је да је ова вакцина неинфективна. У томе је њена предност у поређењу са, на пример, убијеним вирусом. Такве вакцине имају нежељене ефекте. ДНК-вакцина је веома безбедна, синтетише у организму оне протеине који су тамо убачени, а на њих се развија имунитет. Већ смо оценили које гене ћемо користити за вакцину, у које векторе треба да се убаце“, рекао је Козлов у интервјуу за „Пети канал“.

Према речима научника, неколико месеци ће се вакцина тестирати на животињама током преклиничких испитивања, а затим током клиничких испитивања - на добровољцима.

Раније је Козлов рекао да вирус корона, као и вируси грипа и херпеса, може да доведе до одумирања читавих делова мозга. Неки пацијенти са КОВИД-19 нису имали плућне поремећаје, али им је била поремећена свест или су имали епилептичке симптоми.

Изолација  - Sputnik Србија
Оптимистична прогноза научнице: Вирус корона осуђен на пропаст
„Заједно са раније уоченим губитком укуса и мириса, такви симптоми могу указивати на коронавирусну инфекцију можданог ткива“, рекао је он.

Широм света од новог корона вируса оболело је 1,7 милиона особа, преминуло је више од 100 хиљада, а оздравило је више од 376 хиљадаљуди, преноси сајт Ворлдометерс.

У Русији укупан број оболелих од вируса корона износи 11.917, преминуло је 94 особа, а оздравило 795.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала