Рјабков: Ставови Русије и САД су принципијелно различити, очекује нас тешка дискусија

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија
Пратите нас
Сва потребна питања могу се решити без додатног отежавања и несугласица, ако се руководимо принципима равнотеже интереса и строго придржавамо норми међународног права – а Русија је увек за то, истакао је Рјабков поводом формирања радне групе Москве и Вашингтона за питања свемира.

Како је Рјабков већ најавио, Москва и Вашингтон формирали су радну групу за питања свемира.

Он је истакао да су опште теме за разматрање, у принципу, јасне, али да сама дискусија вероватно неће бити лака.

Рјабков је нагласио да се ставови Москве и Вашингтона о многим аспектима активности у свемиру фундаментално и принципијелно разилазе, а посебно, у перспективи појаве оружја у свемиру, као и офанзивних средстава.

„С обзиром  на све разлике, није реално очекивати да ће формирање ове групе одмах довести до великог прогреса. Овде је потребан методичан рад, а најважније, спремност наших америчких колега да пажљиво и промишљено приступе оним аргументима и логици, којих се доследно придржава руска страна”, истакао је Рјабков.

Сједињене Америчке државе у многим ситуацијама настављају да се придржавају бескомпромисног става и намећу партнерима своје виђење ситуације, што се огледа и у скорашњим изјвама заменика државног секретара САД за питања међународне безбедности Кристофера Форда о „неодговорним” и „опасним” активностима Москве и Пекинга у свемиру.

© Sputnik / Sergey Mamontov / Уђи у базу фотографијаМакета космичког апарата "Пион НКС" на Међународном авио-космичком салону МАКС 2017 у Жуковском, у Русији.
Рјабков: Ставови Русије и САД су принципијелно различити, очекује нас тешка дискусија  - Sputnik Србија
Макета космичког апарата "Пион НКС" на Међународном авио-космичком салону МАКС 2017 у Жуковском, у Русији.

Према Рјабкову, залагање Вашингтона за такав једностани приступ је жалостан.

„Увек смо успевали да разликујемо реторику од суштинског става неке стране. Реторика нам и није битна, јер је у већини случајева реч о јефтиној пропаганди, које је у Вашингтону у последње време толико да прикрива суштину. Ипак, став САД нам је добро познат и ми ћемо као и раније током дијалога с америчким колегама иза затворених врата наставити да их спуштамо на земљу. Ми смо озбиљни људи, имамо довољно стручњака у свим државним структурама. Покушаји оваквих поучних обраћања су бескорисни и бесмислени”, констатовао је руски званичник.

Он је подсетио да сваки потенцијални споразум увек представља „равнотежу интереса”.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала