У Идлибу - мирно

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Уђи у базу фотографијаПатрола војне полиције Русије у провинцији Идлиб
Патрола војне полиције Русије у провинцији Идлиб - Sputnik Србија
Пратите нас
У последња 24 сата није било пуцњаве са стране припадника илегалних наоружаних јединица под контролом Турске у зони деескалације у Идлибу, саопштио је руководилац Центра за помирење зараћених страна у Сирији Олег Журављов.

 Он је на брифунгу подсетио да је примирје у тој зони успостављено у складу са руско-турским споразумом, који је ступио на снагу у поноћ 6. марта.

„У протекла 24 сата није било пуцњаве“, навео је Журављов.

Додао је да је руска војна полиција наставила са патролама у Алепу и Хасеки, а споведене су и патроле из ваздуха.

Руско-турски споразум око Идлиба

 

У Москви су се 5. марта састали руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који су разговарали о регулисању ситуације у сиријској провинцији Идлиб. Састанак је завршен доношењем заједничког документа, који садржи три тачке: прекид ватре који почиње у поноћ у ноћи између 5. и 6. марта, успостављање безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и заједничке патроле две земље од 15. марта дуж пута М-4 Б, који повезује Латакију и Алеп.

Подсетимо, ситуација у Идлибу заоштрила се 27. фебруара када су екстремисти терористичке групе Хајат Тахрир ел Шам напали сиријске положаје у близини насеља Бехун.

Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала