Амфилохије ухваћен на делу — служио литургију!

© Sputnik / Радоје ПантовићМитрополит Амфилохије Радовић
Митрополит Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Оно што би „пајтоновци“ користили за своје ироничне сценарије, црногорска власт претвара у свакодневницу. Приведен је митрополит Амфилохије Радовић! Вест која је одјекнула Црном Гором и широм региона, није била лажна.

Митрополит је ухапшен зато што је служио литургију. Или зато што је улазио у цркву, или зато што верује у Бога, или... зато што има нешто изнад Бога и закона. Јер је, у време борбе против вируса корона, забрањено окупљање народа, али не и држање литургија. Амфилохије је служио литургију. У својој цркви. Али, испоставило се да црногорска власт није само изнад Цркве, него и изнад закона. Дoкaзи за то нуде се малетене свакодневно. Не можемо да тврдимо шта је то противзаконито урадио Митрополит, али чини се да је страшан преступ сама вера у Бога и молитва. Ако вас ухвате на делу, па макар били и владика, а камоли свештеник или само верник, неколико сати у Центру безбедности вам не гине.  Тад ни полицајцу без рукавица у време када  га закон обавезује да их носи, неће задрхатити рука док вам уручује позив. Бог је бог, зна он, али ипак — власт је власт, од ње се живи.

 

Народ бира власт, тако макар каже дефиниција демократије. Али власт сама бира слику по којој ће је историја памтити. Изгледа да јој је зафалило црне боје да је докрече, па су привели мантију у полицију не би ли је обезбедили. Не би ли оцрнили и оно мало сивог на том платну. Осим цртање мрака изгледа им ништа друго не иде од руке.  

Нема места на свету где су уста оних на власти пунија евроатлантских интеграција, заштите људских и грађанских права, и нема места које би било бољи пример аутократије. Где све личи на оно против чега се, макар наводно, бори цео Западни свет. Често чак и бомбама.

За све то не мари власт у европској Црној Гори, већ из дана у дан, а ванредно је стање, па им се може баш колико им се и хоће. Зато удара „ђе стигне“ и по коме стигне само са једном жељом — да покаже ко је ту власт а ко стадо.

© Фото : СветигораМитрополит црногорско-приморски Амфилхије Радивић у полицијској станици у Подгорици, фотографија која ће се памтити дуго.
Амфилохије ухваћен на делу — служио литургију! - Sputnik Србија
Митрополит црногорско-приморски Амфилхије Радивић у полицијској станици у Подгорици, фотографија која ће се памтити дуго.
Памтиће их историја по томе. Остаће урезано у сећањима, књигама, причама како су једно време у вековној Црној Гори обележили полицијска марица и пендрек. Нестаће у том сећању звукова, људи, речи, а остаће мрак. Црнило далеко веће од црнила „ухапшене“ мантије митрополита. Црнило због којег ће црвенило са образа Црна Гора дуго морати да скида. И пред богом и пред народом.  


Погледајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала