Избегли Сиријци се враћају у Идлиб - плаше се короне

© Фото : Министарство одбране РусијеМапа реализације споразума Руске Федерације са Турском у Сирији
Мапа реализације споразума Руске Федерације са Турском у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде расељених Сиријаца враћа се у своје домове у провинцију Идлиб, из страха од могуће епидемије коронавируса у препуним камповима на турској граници. Упркос ризицима од обнављања конфликта.

Око милион Сиријаца побегло је из Идлиба прошле године, пошто су владине снаге уз подршку руске војске интензивирале кампању ради заузимања последњег упоришта побуњеника, која је у међувремену опала.

На северозападу Сирије нема потврђених случајева вируса корона, али доктори страхују да би евентуална епидемија због лоше медицинске инфраструктуре и препуних кампова могла брзо да прерасте у хуманитарну катастрофу.

„Наши животи иду од опасности до опасности, јер бежимо од бомби, режима и конфликта, препуних кампова и корона вируса“, каже Абу Абдо који се вратио са седмочланом породицом у село код Идлиба.

На путевима кроз Идлиб тискају се возила и камиони са душецима и стварима за домаћиство, преноси Ројтерс. Хуманитарана организација Сиријска координациона група саопштила је да се више од 103.000 Сиријаца вратило у провинције Алепо и Идлиб.

Прочитајте још: 

У Идлибу - мирно 

Упозорење Москве и Дамаска: Избеглички кампови у Сирији под контролом САД нису заштићени од короне

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала