На морском дну откривено јединствено средство против канцера

© FotoliaЋелије рака нападају организам
Ћелије рака нападају организам - Sputnik Србија
Пратите нас
Сунђер који је пронађен у заливу Манадо у Индонезији, производи молекул манзамин А, који зауставља раст канцерогених ћелија грлића материце, открили су научници с Медицинског универзитета у Јужној Каролини, колеџа „Чарлстон”, Универзитета „Гаџа Мада” у Индонезији и Универзитета у Малаји у Малезији.

Како наводи „Медикал Експрес”, научници су проучавали деловање манзамина А на канцерогене ћелије, на примеру четире различите ћелијске линије рака грлића материце.

Према резултатима: манзамин А зауставио је раст канцерогених ћелија, не утичући посебно негативно на здраве ћелије.

Такође, показало се да је манзамин А ефикасан против меланома, рака простате и панкреаса.

Манзамин А још поседује антипаразитска својства, односно, ефикасан је против маларијског паразита. Само једна доза била је потребна да заштити глодаре од маларије. Притом, нека једињења слична овој јединственој класи једињења представљају кандидате за контролу новог вируса корона.

У оквиру последњег истраживања било је доказано да манзамин А смањује ниво експресије протеина, одговорног за неколико канцерогених обољења, укључујући рак грлића материце, а такође погоршава и исход болести код пацијената.

Компјутерска симулација, пак, показала је да манзамин А има структуру сличну већ постојећим инхибиторима овог протеина. Међутим, манзамин А блокира проблематични протеин 10 пута ефикасније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала