Русија: САД оптуживањем СЗО пребацују одговорност за епидемиолошку ситуацију у Америци

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија
Пратите нас
Недавне оптужбе Сједињених Америчких Држава на рачун Светске здравствене организације су покушаји пребацивања одговорности за епидемиолошку ситуацију унутар те земље изазвану вирусом корона и они су забрињавајући, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

У саопштењу руског министарства истиче се да Русија сматра забрињавајућим оптужбе америчких власти на рачун СЗО која је, наводно, превидела ову опасну болест, а у току развоја пандемије вируса, неоправдано много пажње посветила Кини на штету других земаља.

„Посебну недоумицу САД изазивају због изјава са којима је била сагласна и америчка страна, а које су дате након онлајн-самита ‘Г-20’, као и консензусне резолуције Генералне скупштине Уједињених нација о глобалној солидарности у борби против вируса корона, у којима се констатује да СЗО има централну координациону улогу у сузбијању ширења Ковид-19”, пише у саопштењу.

Према саопштењу руског министарства, објављеног на Фејбуку, како је већ истицано током брифинга портпарола министарства Марије Захарове 9. априла, „Русија такав став САД сматра неконструктивним, а сличне изјаве неблаговременим и контрапродуктивним”.

У саопштењу се још наводи да је нарочито важно да се избегне политизација око пандемије, која представља глобални изазов целој међународној заједници и захтева координисану акцију свих држава.

Руско министарство такође истиче да је у свим фазама развоја пандемије, СЗО деловала у оквиру свог мандата, строго се придржавајући смерница држава-чланица, као и постојећих научних података.

Претходно је амерички председник Доналд Трамп критиковао СЗО за, по његовом мишљењу, неодговарајуће реговање на пандемију вируса корона. Трамп и његова администрација запретили су да ће престати да финансирају или размотрити финансирање ове организације.

​Према подацима, у Сједињеним Америчким Државама регистровано је преко 526 хиљада оболелих од Ковид-19 и око 20,5 хиљада умрлих.

У држави Њујорк је више од 180 хиљада заражених вирусом корона и више од 8,6 хиљада умрлих.

Према овим показатељима, Америка предњачи у односу на друге светске земље по броју оболелих и умрлих од вируса корона.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала