Руски научници патентирали енергетско поље за заштиту космонаута од радијације

© AP Photo / Dmitri LovetskyКосмонаут
Космонаут - Sputnik Србија
Пратите нас
Сибирски државни универзитет за науку и технологију „Михаил Фјодорович Решетњев” патентирао је енергетско поље за заштиту космонаута од радијације за време свемирских летова, пише у саопштењу објављеном на сајту „Роспатента”.

Како се наводи у саопштењу, главну опасност по људско здравље и рад електронске опреме приликом полетања у свемир представљају протони и позитивно наелектрисана језгра високоенергетских елемената свемирских зрака.

„Проналазак се односи на методе и заштитна средства за посаду и опрему од јонизујућег зрачења (наелектрисаних високоенергетских честица) при летовима у свемир, а може се користити и за добијање електричне енергије на свемирском броду, као и за контролу енергетских параметара заштитног електростатичког и магнетног поља”, пише у саопштењу „Роспатента”.

Како је раније изјавио директор одељења за радијацијску безбедност свемирских летова са Института за биомедицинска питања Руске академије наука Вјачеслав Шуршаков, космонаут током целог живота на Међународној свемирској станици може боравити укупно највише четири године, а у случају експедиције на Марс космонаут може да добије дозвољену дозу зрачења само у току једног лета.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала