Светска несташица злата: Шта ће бити са ценом драгоценог метала

© AP Photo / Petr David JosekЗлатне полуге
Златне полуге - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Вирус корона односи велики број људских живота сваки дан. Многе фабрике обуставиле су своју производњу, транспорт свих роба успорено фунционише, што је довело до праве несташице неких производа у свету. Једно од тржишта које је захватила права несташица, јесте тржиште физичког злата.

У целој Европи, скоро да је немогуће купити златни дукат или златну полугу. Највећи произвођачи злата смештени у јужној Швајцарској Аргор Хераеус, Валцамби и Памп обуставили су производњу у циљу заштите људских ресурса.

Масовни карантини широм света и остале мере које Владе спроводе у циљу спречавања ширења вируса, довели су до тога, да се људи не могу кретати, а самим тим и трошити новац. Као последица тога дошло је до пада економске активности. Све гране привреде су погођене. Неке у већој, а неке у мањој мери. Хотелијерство и угоститељство бележе незапамћене губитке, преносе Вијести.

Пандемија, полако али сигурно, уводи свет у нову рецесију. Управо из тих разлога, многи улагачи желели би купити злато управо сада. Улагачи се плаше и масовно подижу новац из банака и исти желе чувати близу себе. Не треба упадати у панику и да је у овом моменту најбитније сачувати здравље. Злато је показало високу резистентност у оваквим ситуацијама. Зато га желе сви поседовати пре почетка рецесије. Познато је да вредност злата у току трајања рецесије зна да се увећа више пута. Вредност злата у току рецесије која је захватила свет 2008. године увећала се 280 одсто. Након окончања исте, вредност се стабилизовала, али цена је остала увећана око 200 одсто.

Злато је лако преносиво, лако се складишти, не губи вредност, ослобођено је утицаја монетарних центара итд. На једној страни имамо повећану потражњу, а на другој имамо понуду приближно једнаку нули.  То је довело до пораста вредности злата на берзи.

Раст не осликава реалну ситуацију, због тога што се тражња за физичким златом, у највећој мери не региструје, а самим тим и не утиче, као конститутивни елемент у формирању равнотежне цене на отвореном тржишту тј. на светској берзи.

Други елемент, на који се одразлила несташица злата, јесте разлика између СПОТ цене (тренутна цена злата на берзи) и цене физичког злата. Увек су физички златници и полуге били скупљи од спот цене. Та разлика у нормалним околносима кретала се од 3-4 одсто у корист физичког злата. Сада се та разлика на светском нивоу, креће око 10 и више процената.

Пораст премије (разлике) у корист физичког злата, апсолутно је логичан из разлога, што је улагачима постало јасно, да је много сигурније имати код себе физичко злато, од неког дигиталног записа на берзанском серверу (папирно злато купљено на берзи).

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала