Светска здравствена организација: Блаже мере против вируса корона само у два случаја

© AP Photo / Anja NiedringhausЛого Светске здравствене организације (СЗО)
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска здравствена организација ублажиће мере против вируса корона у Европи само у два случаја, уколико створимо отпорност на вирус или уколико он нестане, рекао је Маријан Ивануш, директор канцеларије СЗО за Србију за РТС.

До сада је вирус корона, само у Европи, однео више од 66.000 живота. Највише у Италији, Шпанији, Француској. Око 95 одсто преминулих у Европи имало је више од 65 година, међутим из Светске здравствене организације поручују да ни млади нису непобедиви.

Маријан Ивануш објашњава да неки здравствени системи имају велики капацитет, па могу да збрину оболеле.

„Видимо да у неким земљама тај капацитет није довољан, па имају велике проблеме како би обезбедили капацитет лечења. Срећом, видимо да је врх постигнут у Италији, Шпанији. Не иде много боље, али се не погоршава“, каже Ивануш.

 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија
Америка прети да ће срушити међународни здравствени поредак - усред пандемије

Из СЗО су саопштили да не журе са укидањем мера у Европи, а да би то било могуће, потребно је да се испуни један од два услова.

„Или да створимо отпорност на вирус или да вирус нестане, ни једно од тога се није догодило до сада. То значи да треба да будемо опрезни. Сви ми желимо да се стање врати на нормалу, иако та нормала неће бити она коју знамо пре епидемије“, наводи Ивануш.

Према његовим речима, здравствени систем у Србији спремно је дочекао пандемију, а касније јој се и прилагодио.

„На почетку су биле спроведене основне припреме, када је вирус стигао у Србију здравствени систем потпуно се преокренуо, сада мање више све болнице прихватају пацијенте са Ковидом, успостављени су додатни капацитети... Много тога је урађено“, каже Ивануш.

Он објашњава да је СЗО припремио 50 различитих упутстава за јавност и за здравствене раднике, а она се мењају како се мењају сазнања о вирусу.

Међу препорукама је и она верским лидерима, сада поготово актуелна због католичког и долазећег православног Ускрса.

„У упутству стоји да људи у току литургија не треба да долазе у физички контакт, ако и долазе у храм, да се држе растојања, да се предмети не деле“, објашњава Ивануш.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала