Вучић: Ванредно стање укидамо најраније крајем априла, појавила су се нова жаришта

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће ванредно стање у Србији укинути најраније крајем априла.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да у земљи, према последњим подацима, имамо нека нова жаришта, када је реч о оболелима од Ковида 19.

Вучић је додао да смо ноћас имали тешку ноћ.

„Видим по тестовима и по резултатима тестова да имамо нека нова жаришта, поготово тамо где је пристигао велики број људи из иностранства“, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Вучић: До 20. априла се решава наша судбина према вирусу

Он је истакао да се земља суочила са највећим изазовом у последње две деценије, али да је, захваљујући стручњацима, епидемиолозима, на време предузела одговарајуће мере.

Укидамо ванредно стање највероватније крајем априла или у мају, али о томе нећу одлучивати ни ја, нити премијерка Ана Брнабић већ стручњаци, епидемиолози, изјавио је Вучић.

Истиче да у сваком случају није видовит и да ће одлука бити донета тако да се не угрози здравље људи и како лекари кажу.

Два услова за укидање ванредног стања

Он је гостујући на Првој преко видео линка из Председништва Србије рекао да треба да почне да опада број заражених на респираторима и да почне да расте број пацијената у привременим болницама, као и да две недеље за редом имамо пад броја заражених.

„Не знам, нећу ја доносити арбитрарну одлуку, нити Влада или Ана Брнабић, већ струка. Чекаћемо када нам лекари кажу“, рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо по питању укидања ванредног стања да иду и првомајски уранци, слава Ђурђевдан и да је потребан опрез.

„Ја сам први пут оптимиста, мислим да ћемо ствари моћи да држимо под контролом и будемо дисциплиновани и одговорни“, рекао је Вучић.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Надам се укидању ванредног стања за месец дана, полицијски час од петка до понедељка

Он је рекао да су све београдске болнице препуне, да је осам болница претворено у ковид болнице.

Нагласио је да је лоше деловала пропаганда против Сајма и изразио наду да му данас грађани верују колико је Сајам бољи од свих болница.

„Зато што смо чекали, данас имамо један део људи који умире и огроман број на респираторима. Чекали смо, јер нећемо да идемо на Сајам. Тамо водимо људе да имају најлакши и најбољи третман“, указао је он.

Истиче да, са друге стране, не смемо ни да закаснимо у укидању ванредног стања због економије.

Нагласио је да би у скорије време могли да кренемо са отварањем фабрика и угоститељских објеката, где ће бар још месец дана после укидања ванредног стања морати да се поштују правила.

Додао је да ће најкасније, како кажу стручњаци, бити отворене школе.

Разговор за председником Кине у уторак

Вучић је најавио да ће у уторак разговарати са председником Кине Си Ђинпингом преко телефона.

„Радујем се томе. Добро се зна шта у овом тренутку може да значи разговор са председником Кине“, рекао је Вучић.

Он је то рекао у контексту процена какви ће нас економски изазови чекати по окончању апидемије Ковида-19.

Нема смањења плата и пензија

Председник Александар Вучић данас је поновио да неће бити смањења плата у јавном сектору, као ни пензија, чак ни ако се деси најгора опција - да из ове ситуације, која је изазвана епидемијом вируса корона, изађемо тек крајем маја.

Он је најавио и долазак „једне велике инвестиције, највеће до сада, која ће за месец дана доћи у Војводину“.

Додао је да ће се Србија брзо опоравити и вратити на старо након пандемије корона вируса, пре свега захваљујући стабилним и чврстим финансијама

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала