Живела апликација! Деца под надзором, кућа чиста, као са мамом или баком

Пратите насTelegramOdyssey
Пре само двадесет година идеја да нас техника може чувати боље од маме и баке, била је у домену научне фантастике. Ипак, данас нам паметна дадиља може дојавити када беба заплаче, може пратити његово дисање, а дечији паметни сат рећи ће вам где се дете налази и чак означити да се он налази у „безбедној зони“ који ви можете пре тога обележити.

Током последњих деценија живот се много променио. Ако раније није свако имао мобилни телефон, сада један корисник има најмање три паметна гаџета. Паметни уређаји су толико постали део наших живота да више не обраћамо пажњу на то колико смо везани за њих.

Данас нам паметно кувало спрема чај, док нам робот усисивач чисти кућу. Свима одговара да мање времена троше на чишћење и стога је робот усисивач тренутно један од најпродаванијих уређаја у последње време.

© Tanjug / Филип КраинчанићИстраживања су потврдила да су људи, посебно усамљени, склони ка хуманизацији уређаја.
Живела апликација! Деца под надзором, кућа чиста, као са мамом или баком  - Sputnik Србија
Истраживања су потврдила да су људи, посебно усамљени, склони ка хуманизацији уређаја.

Апликација брине о свему

Паметне камере и електронске очи на вратима омогућавају да видимо ко је прилазио стану, док нас није било. Специјални сензори детектују покрете у кући, али и контролишу отварање прозора и врата. Паметне утичнице могу уз помоћ апликације искључити и укључити уређај да се пуни и пратити параметре електричне енергије.

Ако се нешто лоше деси у кући, на пример ако нестане струје или грејања, на телефон ће стићи обавештење. Шлаг на торти је паметни термостат. Гаџети чувају нашу децу и забављају кућне љубимце.

Уређаји су постали наши пријатељи

Када компјутер или телефон успоравају с радом, ми по инерцији почињемо да вичемо на њих, као да имају сопствени разум и осећања. Истраживања су потврдила да су људи (посебно усамљени) склони ка хуманизацији уређаја. То се манифестује услед недостатка разговора са живим људима. Због тога дајемо надимке роботима усисивачима и водимо смешне дијалоге са гласовним помоћником (на пример са Сири).

​Произвођачи стога још више покушавају да персонализују своје производе и да их прилагоде свима. Тако на пример људи који слабо користе компјутер и интернет лако могу да разумеју како се користи гласовни помоћник који им испуњава једноставне захтеве, на пример „какво је данас време?“, „које су последње вести?“ и тако даље. 

Паметни уређаји нису променили само наше животе, него и животе наших кућних љубимаца. На пример, појавиле су се паметне хранилице за дозирање хране домаћим животињама. Постоје напредне хранилице које се отварају само у одређено време, израчунавају тежину кућних љубимаца, рачунају колико су појели и колико су пили воде.

Осим тога, постоје и паметни оковратници у којима је уграђен ГПС систем, уз помоћ ког се животиња не може изгубити. За лење или запослене власнике који немају времена да се играју са кућним љубимцем, постоје аутоматски бацачи лоптице и чак и ласерски показатељи који се играју са мачком. Сви ови уређају могу забављати вашег кућног љубимца док сте ви на одмору. 

​Боље упознајемо себе захваљујући паметним уређајима

Пре неколико година је било тешко рачунати колико се крећемо, колико спавамо, да ли је пијемо довољно воде и тако даље. Данас је све једноставно када постоје фитнес наруквице, паметни сатови и ваге, а свако може пратити свој прогрес на разним графицима на свом паметном телефону. На тај начин је могуће лако пратити свој стил живота, али и побољшати га.

Интелигенција - Sputnik Србија
Направите сами свог робота

Такође је могуће додати такмичарске елементе. Односно, на паметним уређајима се могу поставити одређени циљеви, на пример „прећи 10.000 корака дневно“, и на тај начин корисници могу достизати циљеве и осећати се боље. Могуће је и такмичити се са пријатељима и пратити њихов прогрес, што додатно чини гаџете занимљивим.

Интересантан пример је апликација коју су ветерани користили за борбу против посттрауматског стреса. Док су они спавали, паметни сат је пратио појачани рад срца, знак да корисник сања нешто што га брине, и лаганим вибрирањем изводио га из фазе дубоког сна.

Уређаји су приступачнији него раније

Прави показатељ тога да су паметни уређаји постали део наших живота је њихова приступачност. Скоро свако може приуштити себи макар један гаџет. Ако је 2012-2013. године фитнес наруквица коштала око 55 евра, сада за 25 евра можете купити пристојан модел који показује колико сати сте спавали, има разне функције за тренинге и батерију која може да траје неколико дана.

Сваки дан има све више паметних уређаја. Да би они функционисали није потребно много: за једне је потребан Вај-фај, за друге Блутут, а за треће мобилна мрежа и мобилни интернет.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала