Од мене су направили корона бомбу: Драматична исповест Италијана који је изгубио три члана породице

© AFP 2023 / PIERO CRUCIATTIИталија, Бергамо, гробље
Италија, Бергамо, гробље - Sputnik Србија
Пратите нас
Од мене су направили корона бомбу која је ширила вирус, знали су за заразу и ћутали су, рекао је Франческо Замбонели, мештанин околине Бергама, који је због вируса корона изгубио три члана породице, мајку, оца и стрину.

Тужилаштво у Бергаму покренуло је истрагу после исповести Замбонелија, који оптужује званичнике болнице у месту Алзано Ломбардо да су знали за заразу вирусом корона и да су је прећутали пацијентима и родбини, преносе „Новости“ писање италијанских медија.

Тела преминулих у Бергаму довозе се у крематоријум на северу Италије - Sputnik Србија
Убиство из нехата? Покренута истрага у домовима за старе у Италији, стотине мртвих

Због тога је, како тврди, букнула епидемија која се драматично проширила по Бергаму и његовој околини, граду који је најтеже погођен.

Балзано (55) је испричао да је његова мајка (84) смештена у ту болницу 12. фебруара због срчаних тегоба. Следећих дана скочила јој је температура, а онда су се појавили и проблеми са дисањем. У ноћи између 21. и 22. фебруара стање јој се погоршало.

„Појурио сам у болницу и први пут се нашао међу лекарима и болничарима са маском на лицу. Мама је умрла у два сата по поноћи. Био сам поред ње. У извештају о смрти није записан прави узрочник: вирус корона. Увече 23. фебруара болница је ограђена, видела су се само светла ротације полицијских аутомобила. Нико није могао да уђе“, испричао је он.

Како је објаснио, и његов отац Ђанфранко (85) и стрина, који су касније преминули од вируса корона, такође су долазили у посету његовој мајци док је била у болници.

„Касније сам сазнао да су два пацијента била позитивна на тесту на корону. После посета у 13 сати тог дана већ је било затворено једно одељење, управо оно на којем је била смештена моја мама. Међу позитивним се налазио и Ернесто Равели, први преминули становник зоне Бергама са званичном дијагнозом - вирус корона“ испричао је Балзано.

Центар за медицинску помоћ у Мурманску - Sputnik Србија
Италијански стручњак: Вирус корона био у Ломбардији можда још у новембру /видео/

Како тврди, болница је поново отворена касно увече без било какве интервенције и санитарног чишћења.

„Сутрадан, у понедељак, болничке активности се настављају, узимање крви, интервенције у операционој сали, посете амбулантама, нико нам не говори да треба да останемо у самоизолацији. Нисмо ни тестирани“, објашњава Балзано.

Уследила је сахрана мајке у месту у ком живи и на којој је било присутно чак стотинак људи.

„Мој отац је остао са температуром код куће, ковчег смо пратили моја сестра и ја, присутно је било стотинак особа... Стисак руке, пољупци и загрљаји родбине и пријатеља у препуној цркви... У суботу смо били у банци, у општини, нико нам није скренуо пажњу да смо можда заражени“, каже овај Италијан.

Отац му је преминуо 13. марта, а касније и стрина, обоје са дијагнозом вируса корона.

„Шта смо постали ми који смо били на сахрани? Главно средство за преношење епидемије. Бомба за заразу. Моја патња се не смирује. Видео сам у вечерњој смени медицинске сестре са маском на лицу. Значи да су у болници знали за заразу и - ћутали“, рекао је Балзано.

Тужилаштво у Бергаму покренуло је истрагу поводом овог случаја. Италијански медији наводе да ово није усамљен случај, већ да постоје слични и у другим болницама. Како пишу, још средином јануара појавили су се случајеви упале плућа слични ковиду-19. Неки од сумњивих све до средине фебруара чекали су у болницама на тест на корону и по недељу дана, а епидемиолози тврде да „црвене зоне“ за изолацију у неким местима никада заправо нису ни уведене како треба.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала