Русија у доба короне: И рођендани у карантину /видео/

© Sputnik / Олег Ласточкин / Уђи у базу фотографијаПоглед на Санкт Петербург и Ермитаж
Поглед на Санкт Петербург и Ермитаж - Sputnik Србија
Пратите нас
Санкт Петербург је други по величини град у Русији по броју становника. Ипак, за разлику од Москве која је епицентар вируса корона у Русији, ситуација у Петербургу, граду од 5,5 милиона становника, и даље је под контролом. Оболелих је у овом тренутку мање од 500.

У културној престоници Русије уведен је режим потпуне самоизолације, а до краја априла биће затворени сви музеји, биоскопи, изложбе, позоришта...

„У граду је дозвољено ићи у апотеке, такође се у најближој продавници могу купити намирнице, дозвољено је прошетати пса. Генерално, никакве панике нема. Седимо код куће и користимо савремена средства за комуникацију – мобилне телефоне, интернет. Трудимо се да читамо и да разговарамо са својом децом“, каже за Спутњик Ксенија Јегорова, заменица директора Руског географског друштва у Санкт Петербургу.
Дача у Подмосковљу - Sputnik Србија
Русија у доба короне: Како преживети /видео/

Петербуршке власти су пооштриле мере за борбу против вируса корона, а за грађане који не поштују те мере и не придржавају се самоизолације, предвиђене су и новчане казне.

Још драстичније казне чекају оне који крше режим изолације, а код којих је дијагностификован вирус корона – њима прети казна до седам година затвора.

„Забрањено је и посећивање дечјих игралишта... Она су ограђена специјалним тракама. Недавно је у нашем граду било сунчано и многи родитељи су са својом децом изашли да прошетају на дечјим игралиштима. С њима су обављени разговори, а милиционари су им разјаснили каква је опасност од вируса корона и зашто је неопходно да остану код куће и поштују режим самоизолације. Због посете дечјим игралиштима сада се може добити казна од 15 до 30 хиљада рубаља (од око 200 до 400 евра) – то је велики новац за буџет просечне руске породице“, каже Јегорова.
Дезинфекцијски гел и топлометар на улазу у тржни центар - Sputnik Србија
Русија у доба короне: Сви производе антисептике /видео/

Сада је главни задатак спречити ширење вируса корона у граду. Власти предузимају све могуће превентивне мере – проверавају се путници који долазе у Санкт Петербург, редовно се врши дезинфекција градског превоза, улица, улаза у зграде и свих здања. 

Лекари апелују на грађане да свакодневно дезинфикују своје домове, темељно перу руке и што је најважније – да без преке потребе не излазе из куће.

„Осим речи самоизолација, у нашем језику се појавила синтагма ’социјална дистанца‘. То значи да у продавницама, где можемо да идемо ради набавке намирница, или у апотекама треба да стојимо на растојању од 1,5 до два метра. Људи се труде да се придржавају тог правила“, напомиње Јегорова, која је у карантину прославила и рођендан.

Руски лекари дају различите прогнозе када ће пандемија почети да се стишава. Председник Владимир Путин је рекао да су наредне две-три недеље круцијалне по питању борбе против вируса корона. Лекари кажу да крај епидемије зависи, између осталог, од тога колико грађани поштују режим самоизолације и других препорука власти за спречавање ширења вируса корона. Поједини лекари предвиђају да би крај епидемије – по најоптимистичнијој прогнози – могао да се догоди почетком јуна.

© Sputnik / Alexei Danichev / Уђи у базу фотографијаВласти Санкт Петербурга су пооштриле мере за борбу против вируса корона, а за грађане који не поштују те мере и не придржавају се самоизолације предвиђене су и новчане казне.
Русија у доба короне: И рођендани у карантину /видео/ - Sputnik Србија
Власти Санкт Петербурга су пооштриле мере за борбу против вируса корона, а за грађане који не поштују те мере и не придржавају се самоизолације предвиђене су и новчане казне.

Власти Санкт Петербурга су увеле и пакет мера за подршку предузетницима. Пре свега, то се односи на мала и средња предузећа у области туризма, трговине, потрошачких услуга и спорта. Скоро 400 хиљада грађана Петербурга је запослено у тим сферама. Пореске олакшице и укидање авансног плаћања су само неке од мера. Такође, многе организације и фирме су ослобођене плаћања закупа пословног простора на три месеца.

Власти Санкт Петербурга су обећале и да ће испунити наредбу председника земље о очувању радних места и прихода грађана.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала