Лажне вести о корони у Русији преплавиле Европу

CC BY 2.0 / Mike MacKenzie / Лажне вести - илустарција
Лажне вести - илустарција - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Високи званичници ЕУ оптужују Кремљ да скрива праве информације о обиму епидемије у Русији, јер је наводно ситуација гора од оне у Италији, изјавио је Константин Косачев шефа одбора за међународне односе Савета Федерације у интервјуу за „Евроњуз“.

Иза пласирања лажних вести од стране европских медија, руски експерти виде крах либералног система и његову трансформација у тоталитарни. 

Павел Шипилин, политички аналитичар, истиче да је овакав „медијски рат“ последица чињенице да је ситуација са вирусом корона поставила питање да ли је либерализам способан да се носи са озбиљним изазовима и претњама.

Против „руске“ треба се борити „европском пропагандом“, кога се тичу европске вредности

„Либерализам је погодан за ситуације када се ништа посебно не дешава, али он не може да усмери државу у критичним ситуацијама. То што су у Русији потпуно другачије „пандемијске бројке“ је за ЕУ иритантно. Цео свет тренутно прати статистичке податке и могуће је видети како стоје ствари у Кини, Русији, али и водећим европским земљама. Што наравно иритира наше геополитичке конкуренте. Они покушавају да на рачун Русије, рехабилитују своје грешке, тако што покушавају да посеју сумњу да Москва скрива праве бројке“, рекао је експерт.

Поред лажних вести о катастрофи у Русији, у европским медијима се наводи и да је хуманитарна помоћ коју је Русија пружила земљама озбиљно угроженим од корона вируса, покушај да се искористе политичке околности. Раније је заменица председнице Европске комисије изјавила да „прокремљовски медији“ воде пропаганду против ЕУ користећи лажне информације о ситуацији са корона вирусом у Европи.  

Из Русије с љубављу налепница на возилу Министарства одбране Русије које вози помоћ коју је Русија послала Италији за борбу против вируса корона КОВИД-19 - Sputnik Србија
ЕУ приморава Италију да мрзи Русију

„Еу у информационом рату има масу циљева. Један од њих је да изгледају пред својим грађанима боље од других земаља у свету. Реч је о политиканству, а не политици. Њима се се чини да епидемија већ пролази и да је већ дошло време да се баве унутрашњим и другим питањима, а упоредо са тим иду и напади на Русију и Кину. Односно реч је о томе да либерализам пропада, јер су на пример Шпанија и Италија почеле да усвајају кинески такозвани ‘ауторитарни модел’, примењујући исте мере“, рекао је експерт.

Како експерти објашњавају ЕУ као геополитички конкурент Русији настоји да искористи пандемију како би руско-европске односе одражала у стању напетости, јер је трансатлантска солидарност показала доста пукотина и зато информациони рат против Русије добро дође.

Ђозеп Борељ - Sputnik Србија
Борељ: Русија и Кина користе корону да повећају свој утицај у свету

Шиплин додаје да су медији у Европи „либерални“ и да ситуација у којој обични грађани у једној Италија, чланици НАТО-а, поздрављају руске официре уопште није пријатна.

Либерализам се бори за доказивање своје исправности

„Либерализам је идеологија, а идеологија је се мора заштитити и она је у стању да примени било која средства како би доказала своју исправност. То значи да они затварају уста онима који се не слажу, а свим овим елементима управљају медији. Они користе медије у тоталитарне сврхе. Они покушавају да измене мишљење десетине до стотине милиона људи и  да покажу да су Русија и Кина друштва са којима не треба имати никаква посла“, рекао је експерт.

Медији бомбардују европско становништво информацијама и присиљавају га да се према Русији односи са неверицом, што указује на чињеницу да се либерални систем претвара у тоталитарни, закључују експерти. 

„Либерализам као систем није лош. На пример и ја сам либерал, и Путин каже да је либерал. Сви људи су либерално оријентисани у класичном смислу. Ради се о томе да када је либерализам постао идеологија, светске силе и глобалне елите су почеле да га користе као средство за остваривање својих циљева“, рекао је Шиплин.

Према његовим речима, иако скривена, у западним земљама постоји потреба да сви исто мисле и да следе исте циљеве и због тога се води „борба за мозгове“ сопствене популације и на тај начин се остварује циљ да људи имају изопачену представу о људима који не деле њихова убеђења и идеје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала