Руски медији: Саудијска Арабија наставља нафтни рат

© AFP 2023 / Giuseppe CacaceНафтни танкери у Саудијској Арабији
Нафтни танкери у Саудијској Арабији - Sputnik Србија
Пратите нас
Без обзира на споразум ОПЕК+ око смањења производње нафте, Саудијска Арабия, изгледа, наставља рат са ценама на "црно злато", наводи руска телевизија "Русија 24".

Протеклог викенда саудијски нафтни гигант „Сауди Арамко“ више пута је одлагао да објави цене нафте за мај и то је тек данас урадио. Документ показује да су Саудијци повећали попусте купцима своје нафте.

Како наводи руска телевизија, рат ценама на нафту се наставља, пре свега на азијском тржишту. Тамо је цена нафте „Араб Супер Лајт“ нижа за 5,5 долара за барел.

За северну Европу је цена остала иста, али за јужне државе Старог континента попуст ће бити увећан. „Араб Супер Лајт“ ће бити за 10,3 долара јефтинији од „Брента“, тј, дупло мањи него прошлог месеца.

На овај начин, историјски споразум о смањењу производње који треба да стабилизује цене на нафтном тржишту остаје само на екранима берзанских монитора.

Иако чак ни цене фјучерса не расту, берзански уговори се тргују много скупље, него што кошта барел на физичком тржишту.

Сада треба сачекати тренутак кад државе почну да укидају ограничења и економија почне да расте. Повећање потражње ће одиграти важну улогу и тржиште ће одражавати више-мање праведне цене.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала