Споразум о нафти помогао у спречавању колапса тржишта

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтне пумпе у Татарстану
Нафтне пумпе у Татарстану - Sputnik Србија
Пратите нас
Договор земаља произвођача нафте ОПЕК плус помогао је да се спречи колапс тржишта и помаже у одржавању мање-више стабилне динамике цена, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Сматрамо да је овај договор помогао да се избегне проклизавање у стање хаоса и сада помаже у одржавању мање-више стабилне динамике цена“, рекао је Песков новинарима.

Песков је прецизирао да ће смањење производње помоћи да се избегне колапс цена нафте.

Он је додао да договор ОПЕК плус о смањењу производње нафте доказује да земље произвођачи црног злата могу постићи консензус и узајамно разумевање.

„Што се тиче договора, сматрамо да је важан. Ово је потврда да земље произвођачи нафте које су чланице ОПЕК плус и бројне друге земље могу да постигну консензус, могу да постигну разумевање у име стабилизације енергетских тржишта“, нагласио је Песков.

Нови договор ОПЕК плус

ОПЕК плус је у недељу одобрио ново смањење производње нафте са нивоа из октобра 2018. године: за 23 одсто у мају-јуну, 18 одсто – до краја 2020. и 14 одсто – до краја априла 2022. године.

У првој фази савез ће смањити производњу за 9,7 милиона барела дневно, затим за 8 и 6 милиона. За Русију и Саудијску Арабију референтна база износиће 11 милиона барела дневно.

Мексико је инсистирао на посебним условима и смањиће производњу за само 100 хиљада барела дневно у мају-јуну, док ће остало компензовати Сједињене Америчке Државе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала