Због ковида 19 неизвјесне прве нафтне бушотине у Црној Гори

CC0 / Pixabay / Танкер на мору
Танкер на мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Развој епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона у свијету даће и у Црној Гори одговор о динамици истражних активности нафте и гаса у црногорском подморју, саопштено је из Управе за угљоводонике, јер многи подизвођачи који су дио ланца неопходних активности везаних за планирано бушење, нијесу у могућности да допутују у Црну Гору.
„Иако се у овом тренутку велики број активности које су везане за истраживање и производњу нафте и гаса у Црној Гори одвија нормално, нико не може да гарантује да ће тако и остати. Представници великих америчких сервисних компанија које би у сусрет истражном бушењу требало да отворе своја представништва у Црној Гори, у овом тренутку немају начин да то ураде“, рекли су у Управи.

Прво истраживање нафте и гаса, које је реализовано крајем 2018. године, повјерено је италијанско-руском концесионару „Ени-Новатек“.

У Управи истичу да је тешко одговорити на питање да ли ће истраживање бити обустављено до даљег због трајања ванредних мјера услед пандемије ковида 19.

Они објашњавају и да је сједиште „Енија“, оператора који би требало да изврши истражно бушење, у Ломбардији (Италија), епицентру корона вируса.

„У овом тренутку је тешко дати одговор на то питање, имајући у виду да се ситуација у свијету, па и у Црној Гори, мијења из дана у дан. У циљу сузбијања пандемије вируса ковид-19 затворене су границе, ограничено кретање, редукована пословна активност и ништа од тога не иде у прилог ниједном бизнису у Црној Гори, па ни истраживању нафте и гаса. Прво истражно бушење у црногорском подморју зависи од више фактора који су у овом тренутку неизвјесни“, нагласили су у Управи.

Подсјетимо, прво испитивање подморја за рачун италијанско-руског конзорцијума „Ени- Новатек“ реализовано је на норвешком броду „Полар Емпрес“, који је прикупљао податке са укупне површине од 1.200 квадрата, од којих 20 одсто припада црногорским водама, а остатак је 12 миља од државних граница. Испитивани су блокови 4, 5, 9 и 10.

Тако процесирани и обрађени подаци су интерпретирани и на основу њих су дефинисане  локације на којима ће бити вршена прва истражна бушења, првобитно планирана за љето 2020. године. Такође се може сматрати и да су све активности везане за 3Д сеизмичко испитивање завршене.

Одређене локације за бушотине

Једна бушотина и то бушотина за коју је планирано да иде до дубине од 6.500 метара, биће на удаљености од око 25 км од црногорске обале. Друга, плића, која би требало да провјери постсеасон гасног проспекта, биће нешто ближа и на удаљености од око 18 километара.

Када је пак ријеч о другом истраживању црногорског подморја на блоковима 30 и 26, за које је концесију добио грчки „Енергеан“, у току је обрада података који су прикупљени током 3Д геофизичког истраживања.

Компанија „Енергеан“ је реализовала истраживање на броду „Рамформ Титан“, а сходно радним програмом уговора о концесији из 2017. године. Снимање на блоковима је спровела норвешка компанија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала