Лавров пословицама одговорио на оптужбе о користољубивој помоћи Русије

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуски војни стручњаци током дезинфекције улица и зграда у италијанском граду Валбондионе
Руски војни стручњаци током дезинфекције улица и зграда у италијанском граду Валбондионе - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров подсетио је на неколико руских пословица као одговор на оптужбе против Русије да она наводно помаже Европи у борби против вируса корона из неких себичних мотива и тежње да ојача свој геополитички положај.

Конкретно, високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борел изјавио је да Русија и Кина помажу Италији како би ојачале свој геополитички положај у свету.

„Постоји неколико пословица. На пример, свако схвата у складу са својом поквареношћу, или по мери свог васпитања; свако се чеше тамо где га сврби – у вези са коришћењем чисто хуманитарних питања у интересу геополитичког сукоба. Жалосно је што је Жозеп Борел то изговорио. Жалосно је што постоје људи који покушавају да направе од муве слона и представе све што се дешава, на пример, у Италији готово војном инвазијом на територију НАТО-а и ЕУ“, одговорио је Лавров новинарима на видео-конференцији.

Подсетимо, петнаест авиона Ил-76 руских ваздухопловних снага са војним специјалцима и опремом за помоћ у борби против пандемије вируса корона стигло је у Италију између 22. и 25. марта, како би пружили помоћ у борби против ковида-19.

Русофобија — Павловљев условни рефлекс

Одговарајући на питање новинара о циљевима активности русофобичних снага, Лавров је рекао да је русофобија својеврстан Павловљев рефлекс.

„Наш велики научник Павлов открио је рефлексе. То су исти ти Павловљеви русофобични рефлекси. И пре пандемије и током пандемије. И нажалост, очекујем да ће се ови рефлекси појављивати и након пандемије“, оценио је Лавров.

„Постоје политичари који се боре искључиво на русофобичном пољу, јер нису прилагођени ни за шта друго. А русофобија је, како пракса показује, прилика да удобно егзистирате и добијете подршку неких држава“, објаснио је Лавров.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала